Domowe cevapcici
Wskazówki od dietetyka
Mięso mielone tak naprawdę pod względem wartości odżywczych nie różni się niczym od mięsa w jego nienaruszonej postaci. Jest tak samo bogatym źródłem cennego budulca – białka i posiada spore ilości żelaza, cynku oraz selenu. Ale to nie wszystko, bo mięso dostarcza nam takie witaminy, jak witaminę PP, witaminę B1 i B12. Oczywiście, każdy z rodzajów mięs cechuje podwyższona zawartość każdego ze składników. I tak w mięsie wieprzowym jest więcej witaminy B1, w mięsie wołowym i cielęcym, witaminy B12, żelaza i cynku. Dlatego, jedzmy na zdrowie!
Lubię to!
Domowe cevapcici
Wskazówki od dietetyka
Mięso mielone tak naprawdę pod względem wartości odżywczych nie różni się niczym od mięsa w jego nienaruszonej postaci. Jest tak samo bogatym źródłem cennego budulca – białka i posiada spore ilości żelaza, cynku oraz selenu. Ale to nie wszystko, bo mięso dostarcza nam takie witaminy, jak witaminę PP, witaminę B1 i B12. Oczywiście, każdy z rodzajów mięs cechuje podwyższona zawartość każdego ze składników. I tak w mięsie wieprzowym jest więcej witaminy B1, w mięsie wołowym i cielęcym, witaminy B12, żelaza i cynku. Dlatego, jedzmy na zdrowie!
Lubię to!
Składniki
15 min
2 osób
łatwe
bez glutenu
- 500 g mięsa mielonego
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 50 ml wody mineralnej
- 50 ml oliwy
- 0,5 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka ostrej papryki
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do smażenia
- po 1 łyżeczce rozmarynu, tymianku i świeżo mielonego pieprzu
Sposób przygotowania
Mięso wkładamy do miski. Cebulę i czosnek siekamy na drobną kosteczkę, dodajemy do
mięsa razem z wodą i oliwą oraz natką pietruszki. Wszystkie przyprawy mieszamy dokładnie z
proszkiem do pieczenia i dosypujemy do mięsa w trakcie wyrabiania. Gdy wszystkie składniki
połączą się w jednolitą masę, odstawiamy mięso do lodówki na minimum 12 godzin ( najlepiej na noc).
Ze schłodzonej masy formujemy wałeczki o średnicy około 1 cm i długości
palca. Nadziewamy na patyczek do szaszłyka i obsmażamy do zarumienienia z każdej strony.
Podajemy z dipem czosnkowo-ziołowym i lekką sałatą z winegretem.
W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando
Mięso mielone wieprzowe
Inne Obiady
Odświętny gulasz
Zapiekanka
Naleśniki gryczane
Chłodnik z rzodkiewką i parówkami
Zupa gulaszowa
Wszystkie Obiady
Konkurs Viando
Aktualności Viando
4.12.2017
PYSZNA SWOJSKA
Kiełbasa swojska - surowa, suszona kiełbasa o naturalnym i wyrazistym smaku. Co najważniejsze? Bez dodatku glutaminianu sodu! Spróbuj koniecznie!
4.12.2017
PYSZNA SWOJSKA
16.09.2015
JESIENNE PRZYSMAKI VIANDO
Mięsa i wędliny Viando polecają się także na jesienne spotkania z przyjaciółmi, przy palącym się kominku i towarzystwie najlepszych przysmaków!
Prze
16.09.2015
JESIENNE PRZYSMAKI VIANDO
12.03.2018
WARTO JEŚĆ MIĘSO
Mięso jest bardzo bogate w wiele ważnych dla naszego organizmu witamin❗
Doskonałym przykładem jest witamina B12, której niestety nie znajdziem
12.03.2018
WARTO JEŚĆ MIĘSO
Więcej aktualności