Marynowane żeberka
Wskazówki od dietetyka
Czosnek i miód mają całą gamę właściwości leczniczych i prozdrowotnych. Samej potrawie dodadzą smaku i aromatu. Żeberka wysokiej jakości zawierają dużo białka a mało przyrostu tłuszczowego. Są źródłem witamin z grupy B. Do aromatu należy użyć oleju odpornego na działanie wysokich temperatur. Proponuje oliwę północy - „nasz” olej rzepakowy.
Lubię to!
Marynowane żeberka
Wskazówki od dietetyka
Czosnek i miód mają całą gamę właściwości leczniczych i prozdrowotnych. Samej potrawie dodadzą smaku i aromatu. Żeberka wysokiej jakości zawierają dużo białka a mało przyrostu tłuszczowego. Są źródłem witamin z grupy B. Do aromatu należy użyć oleju odpornego na działanie wysokich temperatur. Proponuje oliwę północy - „nasz” olej rzepakowy.
Lubię to!
Składniki
30 min
4 osób
średnie
bez glutenu
- 1kg żeberek wieprzowych
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka miodu (najlepiej gryczanego)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- gałka muszkatołowa
- mielone goździki
- 2 łyżki oleju rydzowego lub lnianego (można zastąpić zwykłym)
- sól
Sposób przygotowania
Składniki marynaty dokładnie mieszamy. Żeberka myjemy, kroimy na kwadratowe kawałki.
Przekładamy do dużej miski i dokładnie mieszamy z marynatą. Odstawiamy na 12 godzin
(najlepiej na noc) do lodówki.
Żeberka doprawiamy solą i pieprzem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy około
godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. W trakcie pieczenia mięso odwracamy i
smarujemy marynatą. Przez ostatnie 20 minut mięso dusimy pod przykryciem.
Podajemy z sałatą, surówkami i młodymi ziemniaczkami.
W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando

Żeberka schabowe
Inne Obiady
Zapiekanka
Sakiewki wieprzowe
Zapiekane białe kiełbaski
Odświętny gulasz
Domowe cevapcici
Wszystkie Obiady
Konkurs Viando

Aktualności Viando
31.08.2015
WIEPRZOWINA UWIELBIA SOSY FOLWARK
Szukasz inspiracji kulinarnych? Rozpocznij kulinarną przygodę z sosami Folwark w wielu wybornych smakach.
Dzięki nim każdy może przygotować danie na
31.08.2015
WIEPRZOWINA UWIELBIA SOSY FOLWARK
26.02.2017
VIANDO NA TARGACH CATEX DUBLIN 2017
Viando miało przyjemność prezentowania swojej oferty na Targach Catex w Dublinie, realizowanych dla sektora spożywczego.
Fotorelacja na naszym prof
26.02.2017
VIANDO NA TARGACH CATEX DUBLIN 2017
11.04.2017
JESZCZE RAZ POZNAŃ!
Ponownie gościliśmy z degustacją w Poznaniu! Był pyszny żur, był grill, była serdeczność i mnóstwo klientów
Pozdrawiamy Poznań i Szkołę Gastronomiczn
11.04.2017
JESZCZE RAZ POZNAŃ!
Więcej aktualności