Naleśniki gryczane
Wskazówki od dietetyka
Mąka gryczana – królowa mąk. Jest przepełniona witaminami oraz mikro i makro składnikami takimi jak: magnez, potas oraz fosfor. Mięso mielone wzbogaci potrawę w żelazo oraz cynk. Dzięki czerwonej fasoli poczujemy Meksykańskie klimaty. Jest bogata w potas, wapń oraz selen.
buen provecho !!!
buen provecho !!!
Lubię to!
Naleśniki gryczane
Wskazówki od dietetyka
Mąka gryczana – królowa mąk. Jest przepełniona witaminami oraz mikro i makro składnikami takimi jak: magnez, potas oraz fosfor. Mięso mielone wzbogaci potrawę w żelazo oraz cynk. Dzięki czerwonej fasoli poczujemy Meksykańskie klimaty. Jest bogata w potas, wapń oraz selen.
buen provecho !!!
buen provecho !!!
Lubię to!
Składniki
60 min
3 osób
średnie
bez glutenu
- 500 g mięsa mielonego
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka chilli w proszku
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 puszka czerwonej fasoli w zalewie
- 100 ml bulionu
- 250 g mąki gryczanej
- 100 g mąki pszennej
- 1 jajko
- sól
- 750 ml wody (w wersji tylko dla dorosłych część wody – ok. 250 ml można zastąpić piwem)
- 100 ml oleju
Sposób przygotowania
Ciasto na naleśniki robimy dokładnie miksując dwa rodzaje mąki, jajko, wodę (ewentualnie piwo), olej oraz sól. Tak przygotowane ciasto odstawiamy minimum na pół godziny.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem. Dodajemy chilli
oraz tymianek i jeszcze chwilę smażymy. Dodajemy porcjami mielone mięso i smażymy nadal
mieszając. Doprawiamy sosem sojowym i octem balsamicznym, dodajemy pomidory z puszki,
doprawiamy czarnym pieprzem i solą. Dusimy pół godziny wolnym ogniu. Na koniec dodajemy
odsączoną i przepłukaną fasolę oraz podsmażoną wcześniej czerwoną paprykę oraz bulion i
gotujemy pod przykryciem przez 10-15 minut.
Smażymy duże naleśniki, na każdy nakładamy porcję mięsa, składamy w kopertę i posypujemy
kiełkami.
W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando
Mięso mielone wieprzowe
Inne Obiady
Konkurs Viando
Aktualności Viando
26.04.2016
Seminarium OD ZAGRODY DO GOSPODY
Pod koniec kwietnia wzięliśmy udział w bardzo ciekawym seminarium OD ZAGRODY DO GOSPODY organizowanym przez Departament Rolnictwa i Geodezji Urzędu Ma
26.04.2016
Seminarium OD ZAGRODY DO GOSPODY
3.04.2015
Życzenia
Życzymy wszystkim naszym klientom pięknych świąt Wielkiej Nocy: zdrowych, pełnych radości, spokoju i zwolnienia codziennego tempa, spędzonych w gronie
3.04.2015
Życzenia
12.07.2017
PYSZNOŚCI Z VIANDO
🍴Wypróbujcie nasz przepis na pyszne, aromatyczne marynowane żeberka!😍
http://viando.pl/marynowane-zeberka/
Pamiętajcie, że wysokiej
12.07.2017
PYSZNOŚCI Z VIANDO
Więcej aktualności