Polędwica w śmietanie
Wskazówki od dietetyka
Polędwica – jedna z najcenniejszych gatunków mięsa wieprzowego. Delikatna, o dużej zawartości biała i w dodatku ukoronowana certyfikatem QAFP. Doskonała porcja żelaza i witaminy B. Zamiast śmietany możemy użyć jogurt naturalny, który wzbogaci naszą florę jelitową. Kaszą, która idealnie skomponuję się do tego dania jest kasza jaglana, jedna z najbardziej wartościowych kasz.
Lubię to!
Polędwica w śmietanie
Wskazówki od dietetyka
Polędwica – jedna z najcenniejszych gatunków mięsa wieprzowego. Delikatna, o dużej zawartości biała i w dodatku ukoronowana certyfikatem QAFP. Doskonała porcja żelaza i witaminy B. Zamiast śmietany możemy użyć jogurt naturalny, który wzbogaci naszą florę jelitową. Kaszą, która idealnie skomponuję się do tego dania jest kasza jaglana, jedna z najbardziej wartościowych kasz.
Lubię to!
Składniki
60 min
4 osób
średnie
bez glutenu
- kilogram polędwicy
- 100g przerośniętej słoniny
- masło
- sól
- 250 ml kwaśnej śmietany
- 50 ml jasnego octu winnego (z jabłek lub winogron)
Sposób przygotowania
Polędwicę skrapiamy octem kilka godzin przed pieczeniem. Szpikujemy mięso słoniną, solimy,
wykładamy do brytfanny na rozpuszczone masło i pieczemy na dużym ogniu, polewając ciągle
masłem. Dopiero kiedy się zrumieni z jednej strony, przewracamy, solimy i obrumieniamy z
drugiej. Na koniec zalewamy kwaśną śmietaną, wsypujemy trochę mąki i dusimy pół godziny.
Pieczeń kroimy w plastry i układamy na półmisku. Sos podajemy osobno w sosjerce.
Podajemy z delikatnymi sałatami (sałata mista, mizeria z winegretem) oraz kaszą.
W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando

Polędwiczka wieprzowa
Inne Obiady
Polędwiczki nadziewane śliwką
Sztuka mięsa czyli wyjątkowo zdrowa potrawa z kuchni staropolskiej
Pyszne mielone kotlety
Chłodnik z rzodkiewką i parówkami
Domowe burgery
Wszystkie Obiady
Konkurs Viando

Aktualności Viando
26.03.2018
WIELKANOC TUŻ, TUŻ
Wiosna zbliża się wielkimi krokami, a z nią co?
Zajączek wielkanocny! 🐇
Aczkolwiek zając nie widnieje na karcie naszych produktów, w zamian
26.03.2018
WIELKANOC TUŻ, TUŻ
31.03.2017
WIELKANOC NAJLEPIEJ SMAKUJE Z VIANDO
Wielkanoc tuż, tuż! Zachęcamy do zapoznania naszej oferty nowości produktowych, które przygotowaliśmy z myślą o wielkanocnym stole.
Informacje o pr
31.03.2017
WIELKANOC NAJLEPIEJ SMAKUJE Z VIANDO
22.02.2017
CHCESZ ZASMAKOWAĆ NAJLEPSZEGO ŻURU, PRZYJDŹ DO NAS!
Jeżeli chcesz poznać smak najlepszego żurku na Kujawach, ze smakowitą białą kiełbasą Viando przyjdź jutro do naszego sklepu w Bydgoszczy przy ulicy Gr
Więcej aktualności