Zapiekane białe kiełbaski
Wskazówki od dietetyka
Tradycyjna kuchnia kujawska, nie obyłaby się bez białek kiełbasy. O ile w całej Polsce jest ona gościnnie, na święta, tak na Kujawach znajduje się na pierwszym miejscu rodzinnego menu. Jest wyjątkowo aromatyczne, w naturalnej osłonce. Nie zawiera soli peklującej oraz glutenu, co ma ogromne znaczenie dla wszystkich cierpiących na chorobę trzewną. Czosnek i majeranek dodają potrawie smaku. Majeranek przyspiesza trawienie tłuszczy. Pamiętajcie o nim przy sporządzaniu posiłków.
Lubię to!
Zapiekane białe kiełbaski
Wskazówki od dietetyka
Tradycyjna kuchnia kujawska, nie obyłaby się bez białek kiełbasy. O ile w całej Polsce jest ona gościnnie, na święta, tak na Kujawach znajduje się na pierwszym miejscu rodzinnego menu. Jest wyjątkowo aromatyczne, w naturalnej osłonce. Nie zawiera soli peklującej oraz glutenu, co ma ogromne znaczenie dla wszystkich cierpiących na chorobę trzewną. Czosnek i majeranek dodają potrawie smaku. Majeranek przyspiesza trawienie tłuszczy. Pamiętajcie o nim przy sporządzaniu posiłków.
Lubię to!
Składniki
60 min
3 osób
łatwe
bez glutenu
- 8 białych, surowych kiełbasek
- 100 g boczku
- 1 łyżka oleju
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 szklanka piwa
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka suszonego majeranku
Sposób przygotowania
Boczek kroimy w kosteczkę i smażymy kilka minut na patelni. Odkładamy do miseczki, a
na wytopionym tłuszczu dokładnie smażymy kiełbasy. Cebulę kroimy w piórka, czosnek
drobno siekamy. Rozgrzewamy na patelni oliwę i lekko smażymy na niej cebulę z czosnkiem.
Dodajemy koncentrat pomidorowy, sos sojowy, majeranek i zmielony czarny pieprz, boczek i
dokładnie mieszamy.
Żaroodporne naczynie smarujemy oliwą, układamy w nim kiełbaski i polewamy sosem,
a następnie zapiekamy pod przykryciem 60 minut następnie kolejne 30 minut bez
przykrycia.
W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando

Biała z cielęciną lux
Inne Obiady
Klopsiki
Domowe burgery
Kotlety z kapustą
Polędwiczki nadziewane śliwką
Zupa krem z plasterkami boczku
Wszystkie Obiady
Konkurs Viando

Aktualności Viando
26.04.2016
Seminarium OD ZAGRODY DO GOSPODY
Pod koniec kwietnia wzięliśmy udział w bardzo ciekawym seminarium OD ZAGRODY DO GOSPODY organizowanym przez Departament Rolnictwa i Geodezji Urzędu Ma
26.04.2016
Seminarium OD ZAGRODY DO GOSPODY
26.05.2017
NOWE DELIKATESY VIANDO W BYDGOSZCZY!
Zapraszamy do nowo otwartych Delikatesów Mięsnych Viando przy ul. Nakielskiej 241/3 w Bydgoszczy.
W programie otwarcia degustacja, grill, promocje!
26.05.2017
NOWE DELIKATESY VIANDO W BYDGOSZCZY!
28.10.2016
KUJAWY OD KUCHNI
Kujawy od kuchni w dzisiejszym wydaniu Gazety Pomorskiej! A to propozycja dla Was. Jeżeli lubicie gotować, macie ciekawe pomysły kulinarne na potrawy
28.10.2016
KUJAWY OD KUCHNI
Więcej aktualności