Zakłady Mięsne Viando powstały w 1992 roku w miejscowości Radojewice w województwie kujawsko-pomorskim. Fundamentem działania Viando jest własna hodowla żywca, położona w ekologicznie czystych Kujawach, która w pełni pozwala kontrolować jakość surowca użytego do produkcji zarówno wędlin, jak i mięsa kulinarnego.
Tajemnica niepowtarzalnego smaku wyrobów Viando to przede wszystkim naturalne przyprawy: sól, pieprz, świeża cebula i czosnek, suszony majeranek. Staropolskie receptury i oryginalne przepisy stanowią o wyjątkowym smaku produktów firmy.
ZM Viando były wielokrotnie nagradzane na Międzynarodowych Targach Poznańskich POLAGRA m.in: za kiełbasę polską pieczoną, parówkową extra, frankfurterki, krakowską suchą czy pasztetową wędzoną, a w tym roku otrzymały nagrodę Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi za najlepszy produkt wędliniarski w ocenie konsumenckiej.
Firma posiada certyfikat IFS i BRC, co świadczy o wysokim standardzie zasad produkcyjnych i pozwala na rozwijanie szerokiej współpracy na rynku międzynarodowym. Posiada również certyfikat QAFP, co dla klientów oznacza, że produkty Viando nie mają wad kulinarnych i charakteryzują się ponadprzeciętnymi walorami smakowymi i odżywczymi oraz spełniają szereg restrykcyjnych wymogów.