Domowe paszteciki

Mięso gotujemy do miękkości (dodajemy marchew, seler, pora, pietruszkę), doprawiamy solą i pieprzem. Gdy mięso jest ugotowane kroimy na drobne kawałki. Uzyskane kawałeczki delikatnie rozrywamy tak, aby uzyskać rozdrobnione włókna mięsa.

Pieczarki drobna siekamy i smażymy. Cebulkę kroimy w kostkę i smażymy.

Łączymy mięso, pieczarki i cebulkę – doprawiamy do smaku. Ciasto francuskie wałkujemy i kroimy na prostokąty ( dobieramy pasujące nam proporcje).

Na środek prostokąta nakładamy farsz i zwijamy jak krokieta.

Roztrzepać jajko (opcjonalnie można dodać oliwę z oliwek) i delikatnie smarujemy paszteciki jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 20 min pod przykryciem, następnie na 10 minut zdejmujemy przykrycie.

Podajemy z sałatą.