Domowe paszteciki

Wskazówki od dietetyka
Jeśli chcecie by mięso na farsz było wysokiej jakości warto sięgnąć po kolejny produkt oznaczony certyfikatem. QAFP. Ciasto francuskie – raz na jakiś czas można uwolnić wodze fantazji. Pamiętajcie, że paszteciki niepozorne ale swoje kalorie mają!!!
Wydrukuj przepis
Przypnij do Pinteresta

Domowe paszteciki

Wskazówki od dietetyka
Jeśli chcecie by mięso na farsz było wysokiej jakości warto sięgnąć po kolejny produkt oznaczony certyfikatem. QAFP. Ciasto francuskie – raz na jakiś czas można uwolnić wodze fantazji. Pamiętajcie, że paszteciki niepozorne ale swoje kalorie mają!!!
Wydrukuj przepis
Przypnij do Pinteresta

Składniki

30 min
osób
średnie
z glutenem
  • 500 g mięsa z szynki
  • ciasto francuskie
  • 20 średniej wielkości pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • włoszczyzna
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Mięso gotujemy do miękkości (dodajemy marchew, seler, pora, pietruszkę), doprawiamy solą i pieprzem. Gdy mięso jest ugotowane kroimy na drobne kawałki. Uzyskane kawałeczki delikatnie rozrywamy tak, aby uzyskać rozdrobnione włókna mięsa. Pieczarki drobna siekamy i smażymy. Cebulkę kroimy w kostkę i smażymy. Łączymy mięso, pieczarki i cebulkę – doprawiamy do smaku. Ciasto francuskie wałkujemy i kroimy na prostokąty ( dobieramy pasujące nam proporcje). Na środek prostokąta nakładamy farsz i zwijamy jak krokieta. Roztrzepać jajko (opcjonalnie można dodać oliwę z oliwek) i delikatnie smarujemy paszteciki jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 20 min pod przykryciem, następnie na 10 minut zdejmujemy przykrycie. Podajemy z sałatą.

W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando

Szynka bez kości 4D