Wytrawne naleśniki
Jajka ubijamy z szczyptą soli. Masło lekko podgrzewamy na patelni aż się rozpuści – odstawiamy na chwilkę do ostygnięcia. Dodajemy mąkę (najlepiej przesianą), następnie dolewamy mleko oraz wodę. Dodajemy masło ( musi nadal mieć płynną formę) oraz szczyptę soli. Dokładnie i energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Szpinak blanszujemy na rozgrzanym maśle ok. 2-3 minuty. Odstawiamy na chwilkę na sitku, aby pozbyć się nadmiaru wody.
Ciasto wlewamy na patelnię. Jak zacznie przylegać do patelni wlewamy roztrzepane jajko ( na cały naleśnik), na jeszcze nie ścięte jajko sypiemy przyprawy ( wedle uznania – sól, pieprz, zioła). Dokładamy szynkę , szpinak – na pół naleśnika , i posypujemy mozarellą po całości. Następnie składamy naleśnika na pół. Pieczemy jeszcze przez minutę. Przekładamy naleśnika na druga stronę i pieczemy przez około minutę. Naleśnika można podawać w całości lub przeciąć na pół uzyskując trójkąty.
Serwować z sosem koperkowo czosnkowym (jogurt naturalny, koper, ząbek czosnku – przeciśnięty przez praskę, doprawić do smaku).