Wytrawne naleśniki

Wskazówki od dietetyka
Razowe naleśniki z szynką i szpinakiem. Ślinka leci na samą myśl. Czas zapomnieć o wszelkich urazach z dzieciństwa i przekonać się do szpinaku. Naprawdę warto. Jest bogaty w minerały, karotenoidy oraz żelazo. Nie jest ono jednak tak dobrze przyswajane jak z produktów mięsnych, dlatego w naszym przepisie pojawia się szynka. Wykorzystując mąkę razową jesteśmy bliżej racjonalnego odżywiania.
Wydrukuj przepis
Przypnij do Pinteresta

Wytrawne naleśniki

Wskazówki od dietetyka
Razowe naleśniki z szynką i szpinakiem. Ślinka leci na samą myśl. Czas zapomnieć o wszelkich urazach z dzieciństwa i przekonać się do szpinaku. Naprawdę warto. Jest bogaty w minerały, karotenoidy oraz żelazo. Nie jest ono jednak tak dobrze przyswajane jak z produktów mięsnych, dlatego w naszym przepisie pojawia się szynka. Wykorzystując mąkę razową jesteśmy bliżej racjonalnego odżywiania.
Wydrukuj przepis
Przypnij do Pinteresta

Składniki

30 min
2 osób
średnie
z glutenem
  • 8 plastrów szynki pieczonej po staropolsku
  • ½ opakowania potartej mozarelli
  • 1 opakowanie szpinaku
  • 4 jajka
  • ½ pęczka kopru
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki wody ( może być mineralna – gazowana)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

Jajka ubijamy z szczyptą soli. Masło lekko podgrzewamy na patelni aż się rozpuści – odstawiamy na chwilkę do ostygnięcia.  Dodajemy mąkę (najlepiej przesianą), następnie dolewamy mleko oraz wodę. Dodajemy masło ( musi nadal mieć płynną formę) oraz szczyptę soli. Dokładnie i energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Szpinak blanszujemy na rozgrzanym maśle ok. 2-3 minuty. Odstawiamy na chwilkę na sitku, aby pozbyć się nadmiaru wody. Ciasto wlewamy na patelnię. Jak zacznie przylegać do patelni wlewamy roztrzepane jajko ( na cały naleśnik), na jeszcze  nie ścięte jajko sypiemy przyprawy ( wedle uznania – sól, pieprz, zioła). Dokładamy szynkę , szpinak  - na pół naleśnika , i posypujemy mozarellą po całości. Następnie składamy naleśnika na pół. Pieczemy jeszcze przez minutę. Przekładamy naleśnika na druga stronę i pieczemy przez około minutę. Naleśnika można podawać w całości lub przeciąć na pół uzyskując trójkąty. Serwować z sosem koperkowo czosnkowym (jogurt naturalny, koper, ząbek czosnku – przeciśnięty przez praskę, doprawić do smaku).

W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando

Szynka pieczona po staropolsku