Bagietki z szynką i sadzonym jajkiem

Wskazówki od dietetyka
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Powinien zawierać sporą ilość węglowodanów złożonych. W naszej propozycji znajdziemy je w pieczywie. Jaja oraz szynka to prawdziwa białkowa oaza. Białko takiego pochodzenia usprawni działanie naszego organizmu. Podobno najważniejsze jest to co w środku...a jaja przepiórcze w środku mają dużo więcej niż kurze. Zawierają mniej tłuszczu i więcej ważnych składników odżywczych..

Wydrukuj przepis
Przypnij do Pinteresta

Bagietki z szynką i sadzonym jajkiem

Wskazówki od dietetyka
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Powinien zawierać sporą ilość węglowodanów złożonych. W naszej propozycji znajdziemy je w pieczywie. Jaja oraz szynka to prawdziwa białkowa oaza. Białko takiego pochodzenia usprawni działanie naszego organizmu. Podobno najważniejsze jest to co w środku...a jaja przepiórcze w środku mają dużo więcej niż kurze. Zawierają mniej tłuszczu i więcej ważnych składników odżywczych..

Wydrukuj przepis
Przypnij do Pinteresta

Składniki

15 min
osób
łatwe
z glutenem
  • 16 plasterków szynki kruchej
  • 16 kromek bagietki
  • 16 jajek przepiórczych
  • mix sałat ( roszponka, rukola, sałata rzymska)
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Bagietkę kroimy pod skosem na kromki, przypiekamy na patelni lub w tosterze. Ząbki czosnku rozkrajamy na pół, następnie nacieramy bagietkę czosnkiem. Plastry szynki lekko podpiekamy na patelni. Jajka wbijamy na patelnię ( jeżeli posiadamy to na patelni układamy metalowy, okrągły pierścień i do niego wbijamy jajka), oprószamy lekko solą i pieprzem. Bagietkę owijamy plastrem szynki i nakładamy jajko sadzone. Podawać z mixem sałat oraz pomidorkami koktajlowymi.

W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando

Szynka krucha