Jajecznica z szynką podawana na bułeczkach

Wskazówki od dietetyka
Jajecznica to pyszny i zdrowy posiłek na początek dnia. Zarówno jaja jak i szynka zawierają żelazo i cynk. Szczypiorek to jedna z najwcześniejszych wiosennych nowalijek. Bogaty jest w potas, karoten, witaminę oraz foliany. Zawiera także olejki eteryczne, które każdej wiosennej potrawie dodadzą aromatu.
Wydrukuj przepis
Przypnij do Pinteresta

Jajecznica z szynką podawana na bułeczkach

Wskazówki od dietetyka
Jajecznica to pyszny i zdrowy posiłek na początek dnia. Zarówno jaja jak i szynka zawierają żelazo i cynk. Szczypiorek to jedna z najwcześniejszych wiosennych nowalijek. Bogaty jest w potas, karoten, witaminę oraz foliany. Zawiera także olejki eteryczne, które każdej wiosennej potrawie dodadzą aromatu.
Wydrukuj przepis
Przypnij do Pinteresta

Składniki

15 min
osób
łatwe
z glutenem
  • Masło
  • 8 jajek
  • 100 g dobrej szynki
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 4 łyżki klarowanego masła
  • 3 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • 4 świeże, delikatne bułeczki
  • kilka pomidorków koktailowych

Sposób przygotowania

Bułki wstawiamy na 10 minut do nagrzanego piekarnika, rozcinamy i smarujemy masłem. Do miski wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło, wylewamy jajka i smażymy na wolnym ogniu bardzo delikatnie je mieszając – tak by masa nie przywierała, a jajka zachowały wyodrębnione części białka i żółtka. Pod koniec smażenia dodajemy pociętą w drobne plasterki szynkę i całość posypujemy siekanym szczypiorkiem. Porcje jajecznicy podajemy na ciepłych bułeczkach. Dekorujemy pomidorkami koktajlowymi.   * Jeśli ktoś lubi oryginalne, polskie smaki może szczypiorek zastąpić młodymi listkami pokrzyw i krwawnika)

W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando

Szynka gotowana
Szynka krucha
Szynka książęca
Szynka magnacka