Jajka faszerowane w skorupkach

Wskazówki od dietetyka
Jaja faszerowane to wspaniały pomysł na spokojne weekendowe śniadanie. Pełnowartościowe, smaczne i kreatywne. Szyneczka doda naszej masie jajecznej aromatu oraz wzbogaci w białko. Kiełki rzodkiewki oraz słonecznika zawierają białka, zdrowe tłuszcze oraz masę witamin. Idealne na regeneracje organizmu po zimie. Pamiętajcie, że do zasad racjonalnego odżywiania zaliczamy także wspólne, rodzinne posiłki.
Wydrukuj przepis
Przypnij do Pinteresta

Jajka faszerowane w skorupkach

Wskazówki od dietetyka
Jaja faszerowane to wspaniały pomysł na spokojne weekendowe śniadanie. Pełnowartościowe, smaczne i kreatywne. Szyneczka doda naszej masie jajecznej aromatu oraz wzbogaci w białko. Kiełki rzodkiewki oraz słonecznika zawierają białka, zdrowe tłuszcze oraz masę witamin. Idealne na regeneracje organizmu po zimie. Pamiętajcie, że do zasad racjonalnego odżywiania zaliczamy także wspólne, rodzinne posiłki.
Wydrukuj przepis
Przypnij do Pinteresta

Składniki

15 min
2 osób
łatwe
z glutenem
  • Szczypiorek
  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • 150 g surowej, wędzonej szynki (może być ogonówka, ale też schab lub polędwica)
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

Jajka gotujemy na twardo, zalewamy zimną wodą, osuszamy i delikatnie kroimy wzdłuż, by nie uszkodzić skorupek. Z przekrojonych połówek wyjmujemy żółtka i białka, i drobno je siekamy. Szynkę drobno kroimy, dodajemy surowe jajko, posiekane żółtka i białka, chrzan oraz natkę, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy starannie wszystkie składniki. Masą napełniamy skorupki, wierzchy maczamy w tartej bułce. Na patelni rozgrzewamy masło i układamy wierzchami połówki jajek. Lekko je przyrumieniamy i wykładamy na talerz. Dekorujemy kiełkami rzodkiewki lub słonecznika.

W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando

Ogonówka luksusowa
Schab westfalski
Szynka książęca
Szynka magnacka