Kiełbaski z sosami

Wskazówki od dietetyka
Wszyscy uwielbiamy sosy, im bardziej zdrowsze tym lepiej. Ostry smak chrzanu, ukrywa wiele pozytywnych cech. Jest bakteriobójczy i pobudza układ odpornościowy. O stan dróg moczowych zadba żurawina, miód zaś wzbogaci nas w wiele cennych minerałów i witamin. Kiełbaski sprawią, że nasze danie będzie treściwe i bogate w żelazo.
Wydrukuj przepis
Przypnij do Pinteresta

Kiełbaski z sosami

Wskazówki od dietetyka
Wszyscy uwielbiamy sosy, im bardziej zdrowsze tym lepiej. Ostry smak chrzanu, ukrywa wiele pozytywnych cech. Jest bakteriobójczy i pobudza układ odpornościowy. O stan dróg moczowych zadba żurawina, miód zaś wzbogaci nas w wiele cennych minerałów i witamin. Kiełbaski sprawią, że nasze danie będzie treściwe i bogate w żelazo.
Wydrukuj przepis
Przypnij do Pinteresta

Składniki

15 min
2 osób
łatwe
z glutenem
  • 12 małych, cienkich kiełbasek (frankfurterki, biała, parówki)
  • słoiczek chrzanu
  • duża łyżka konfitury żurawinowej
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 ugotowane żółtka
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka ciemnego miodu

Sposób przygotowania

Chrzan dzielimy na 3 równe części. Do jednej dodajemy żurawiny, do drugiej łyżkę śmietany i ugotowane, utarte żółtka, do ostatniej łyżkę śmietany, musztardę oraz miód. Wszystkie sosy dokładnie ucieramy.   Kiełbaski podgrzewamy w gorącej wodzie. Podajemy z sosami chrzanowymi i białym pieczywem z masłem.

W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando

Biała lux
Borlinki
Frankfurterki
Parówki wiedeńskie