Omlet z szynką
Szynkę tniemy na wąskie paski, pieczarki i cebulkę siekamy. Na rozgrzanym maśle podsmażamy
pieczarki z cebulą, po chwili dodajemy szynkę i pietruszkę. Gotowy farsz odstawiamy.
Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy śmietankę, sól i pieprz. Rozgrzewamy dobrze patelnię, a
w międzyczasie widelcem energicznie roztrzepujemy jajka aż się spienią. Na patelnię wykładamy
masło i gdy zacznie skwierczeć wlewamy 1/4 masy z jajek. Przechylając patelnią rozprowadzamy
ją na całej powierzchni patelni.
Smażymy bez przykrycia na dużym ogniu, aż brzegi omletu się zetną i po chwili podważamy je
łopatką ze wszystkich stron, aby płynna masa jajeczna znalazła się na dnie patelni. Smażymy nie
dłużej niż 2 minuty.
1⁄4 farszu rozkładamy na połowie omletu. Omlet zsuwamy z patelni od strony farszu; gdy jedna
połowa omletu będzie już na talerzu, energicznym ruchem patelni przykrywamy ją drugą połową.
Omlet odstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika by nie ostygł. Czynność powtarzamy 4 razy.