Omlet z szynką

Wskazówki od dietetyka
Wydrukuj przepis
Przypnij do Pinteresta

Omlet z szynką

Wskazówki od dietetyka
Wydrukuj przepis
Przypnij do Pinteresta

Składniki

15 min
4 osób
łatwe
z glutenem
  • 8 jajek
  • 8 łyżek śmietanki kremówki
  • 4 łyżki masła
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 16 plastrów szynki
  • 150 g pieczarek
  • 1 cebulka
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania

Szynkę tniemy na wąskie paski, pieczarki i cebulkę siekamy. Na rozgrzanym maśle podsmażamy pieczarki z cebulą, po chwili dodajemy szynkę i pietruszkę. Gotowy farsz odstawiamy. Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy śmietankę, sól i pieprz. Rozgrzewamy dobrze patelnię, a w międzyczasie widelcem energicznie roztrzepujemy jajka aż się spienią. Na patelnię wykładamy masło i gdy zacznie skwierczeć wlewamy 1/4 masy z jajek. Przechylając patelnią rozprowadzamy ją na całej powierzchni patelni.   Smażymy bez przykrycia na dużym ogniu, aż brzegi omletu się zetną i po chwili podważamy je łopatką ze wszystkich stron, aby płynna masa jajeczna znalazła się na dnie patelni. Smażymy nie dłużej niż 2 minuty.   1⁄4 farszu rozkładamy na połowie omletu. Omlet zsuwamy z patelni od strony farszu; gdy jedna połowa omletu będzie już na talerzu, energicznym ruchem patelni przykrywamy ją drugą połową. Omlet odstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika by nie ostygł. Czynność powtarzamy 4 razy.

W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando

Szynka Bohuna
Szynka gotowana
Szynka krucha
Szynka książęca
Szynka magnacka