Zielona pasta z awokado

Wskazówki od dietetyka
Kolejna propozycja dla fanatyków zdrowego jedzenia. „gruszka aligatora” bo tak nazywa się awokado to jeden z najzdrowszych owoców na świecie. Zawiera dużo zdrowych dla organizmu kwasów tłuszczowych, witamin i cennych minerałów. Pamiętając, że samo awokado jest bardzo kaloryczne, możemy naszą pastę odchudzić dodając jogurt zamiast majonezu. Szyneczka zbilansuje posiłek, wprowadzając białko, żelazo oraz cynk. Jeżeli pasta z awokado, to tylko z ciemnym pieczywem.
Wydrukuj przepis
Przypnij do Pinteresta

Zielona pasta z awokado

Wskazówki od dietetyka
Kolejna propozycja dla fanatyków zdrowego jedzenia. „gruszka aligatora” bo tak nazywa się awokado to jeden z najzdrowszych owoców na świecie. Zawiera dużo zdrowych dla organizmu kwasów tłuszczowych, witamin i cennych minerałów. Pamiętając, że samo awokado jest bardzo kaloryczne, możemy naszą pastę odchudzić dodając jogurt zamiast majonezu. Szyneczka zbilansuje posiłek, wprowadzając białko, żelazo oraz cynk. Jeżeli pasta z awokado, to tylko z ciemnym pieczywem.
Wydrukuj przepis
Przypnij do Pinteresta

Składniki

15 min
2 osób
łatwe
z glutenem
  • 150 g cieniutko skrojonej wędzonej szynki lub polędwicy
  • 2 dojrzałe awokado
  • łyżka majonezu
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 małe, czerwone chili
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Awokado myjemy i kroimy wzdłuż na połówki, wybieramy miąższ, skrapiamy sokiem z cytryny i rozgniatamy widelcem łącząc awokado z majonezem i octem. Natkę pietruszki drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, papryczkę rozkrawamy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne i drobno kroimy. Wszystko mieszamy z awokado, doprawiamy solą i grubo zmielonym pieprzem. Dodajemy pokrojoną w paseczki wędlinę i delikatnie mieszamy. Podajemy z ciemnym, razowym pieczywem posmarowanym masłem.

W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando

Polędwica sopocka
Polędwica tradycyjna
Szynka wędzona lux
Szynka wiejska
Szynka ze strychu