Puszysta jajecznica z szynką

Wskazówki od dietetyka
hm..jajecznica w niedzielny poranek...smaczna i zdrowa. Jaja są idealnym źródłem białka oraz wielu witamin i minerałów w tym żelaza. Doskonałym uzupełnieniem stanowi kiełbaska równie bogata w białko, żelazo i cynk. Uwaga, osoby na diecie - pieczarki dodadzą objętości potrawie – dzięki niej zjemy jej mniej!!! Byle do weekendu.
Wydrukuj przepis
Przypnij do Pinteresta

Puszysta jajecznica z szynką

Wskazówki od dietetyka
hm..jajecznica w niedzielny poranek...smaczna i zdrowa. Jaja są idealnym źródłem białka oraz wielu witamin i minerałów w tym żelaza. Doskonałym uzupełnieniem stanowi kiełbaska równie bogata w białko, żelazo i cynk. Uwaga, osoby na diecie - pieczarki dodadzą objętości potrawie – dzięki niej zjemy jej mniej!!! Byle do weekendu.
Wydrukuj przepis
Przypnij do Pinteresta

Składniki

15 min
2 osób
łatwe
z glutenem
  • 100 g pieczarek
  • 100 ml śmietanki
  • 2 kiełbaski (mogą być podwędzane)
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki klarowanego masła

Sposób przygotowania

Do miseczki wbijamy jajka, dokładnie roztrzepujemy je widelcem, dodajemy śmietankę, sól, gałkę i pieprz, mieszamy. Kiełbaski tniemy w kostkę lub talarki i wrzucamy na dobrze rozgrzaną patelnię, smażymy kiełbaski na rumiano, przekładamy je do miseczki, na wytopionym tłuszczu smażymy pocięte w talarki pieczarki i również odkładamy. Pozostały tłuszcz odlewamy, wykładamy masło i gdy zacznie lekko skwierczeć wlewamy masę z jajek wymieszaną dokładnie z pieczarkami i kiełbaską. Smażymy cały czas delikatnie mieszając.

W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando

Borlinki
Frankfurterki
Kiełbasa krucha