14.01.2016

VIANDO Z EUROPEJSKIM ZNAKIEM SMAKU

Zakłady Mięsne VIANDO otrzymały certyfikat jednego z Trzech Znaków Smaku. Jest to europejski znak jakości GTS – Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Tym znakiem oznaczane będą produkty: kabanosy, kiełbasa jałowcowa i kiełbasa myśliwska.

Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS) – jest to europejski znak jakości, przyznawany produktom noszącym tradycyjną nazwę, odnoszącą się do jego specyficznego charakteru lub tradycyjnie stosowaną dla tego produktu. Produkt z oznaczeniem GTS musi być wytwarzany
z tradycyjnych surowców, według tradycyjnej, przekazywanej z pokolenia na pokolenie receptury lub tradycyjnymi metodami. Produkty opatrzone znakiem smaku posiadają gwarancję wysokiej jakości, swój charakterystyczny smak zawdzięczają pochodzeniu z konkretnego regionu lub tradycyjnemu sposobowi wytwarzania, istnieje możliwość odtworzenia ich historii.

VIANDO PROMUJE PRODUKTY REGIONALNE NA GRUNE WOCHE

Zakłady Mięsne VIANDO w tym roku będą promowały swoje produkty regionalne ze znakiem Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności na Grüne Woche – Międzynarodowych Targach Gospodarki Żywnościowej, Rolnictwa i Ogrodnictwa, które w najbliższy weekend 16 stycznia rozpoczynają się w Berlinie. W ofercie VIANDO obok regionalnych produktów, znajdą się także produkty bezglutenowe.
Grüne Woche są największymi światowymi targami żywności, rolnictwa i ogrodnictwa, promującymi zwłaszcza specjalności regionalne, artykuły ekologiczne oraz luksusowe.
Produkty kujawskiej firmy można będzie zdegustować lub zakupić na stoisku Urzędu Marszałkowskiego Województwa Kujawsko-Pomorskiego. Targi potrwają do 24 stycznia.

 

Produkty wspomniane w artykule