Podniebienia konsumentów przywykłe do tradycyjnych zapachów i smaków są coraz bardziej wymagające. Klienta nie zadowala już tylko unikalny smak i zapach wędliny. Chce mieć 100-procentową pewność, że kosztuje produktu smacznego, atrakcyjnie wyglądającego i całkowicie bezpiecznego dla zdrowia. Nikogo nie trzeba przekonywać, że na ocenę finalnego produktu składają się wszystkie ogniwa łańcucha produkcji. Nie inaczej jest w przypadku mięsa i wyrobów VIANDO. Podstawą produkcji VIANDO jest własna hodowla żywca, jaką prowadzi w malowniczych Kujawach.
Zamknięty system produkcji VIANDO realizowany „od pola do stołu” jest utrzymany w duchu holistycznego podejścia do jakości i bezpieczeństwa produktów rolno-spożywczych. W ten sposób normalizuje całą drogę, jaką żywność przebywa od rolnika aż do konsumenta.
Podstawą unikalnego smaku wędlin VIANDO są tradycyjne staropolskie receptury, w których szerokie zastosowanie znajdują naturalne przyprawy: sól, pieprz, świeża cebula i czosnek, suszony majeranek.
Mięso pochodzi z hodowanych przez nas ras.
Polska biała zwisłoucha należy do dużych ras późno dojrzewających, o długim tułowiu i szerokim grzbiecie. Ciało ma kształt cylindryczny, część zadnia jest silnie umięśniona. Łopatki mocno przylegają do ciała. Klatka piersiowa lekko wysklepiona i dość płytka. Nogi w stosunku do długości ciała są dość krótkie, szeroko rozstawione. Skóra i szczecina są białe, włosy są szorstkie i krótkie. Głowa jest średniej wielkości, a uszy luźno zwisają w stronę części twarzowej. Szyja jest lekka i szczupła. Świnie PBZ charakteryzują bardzo dobre cechy mięsne, niewielkie otłuszczenie tuszy i wysoka wydajność rzeźna. Należy do ras typowo mięsnych.
Rodzima rasa mateczna, druga co do popularności w hodowli, poprawna, szlachetna budowa, dobre wypełnienie szynek, szybkie tempo wzrostu, odporność na stres. Rasę tę charakteryzuje również mocna konstytucja oraz wysoka jakość mięsa.
Rasa ojcowska, pochodzi z USA. Duża, wysokonożna, o lekko karpiowatym grzbiecie i szybkim tempie wzrostu. Świnie średniej wielkości, w typie mięsnym, tułów mocny i głęboki, średnio długi o dobrze wysklepionej klatce piersiowej. Świnie tej rasy charakteryzuje wysoka jakość mięsa, wolna od wad.