Żurek

Wskazówki od dietetyka
Żurek jest to jedna z wielu tradycyjnych kujawskich potraw. Najlepiej smakuje na stole wielkanocnym tuż obok babki i koszyka ze święconką. Jest bogaty w wiele składników, dzięki czemu jest bardzo treściwy, wartościowy i smaczny. Znajdziemy w nim dużą ilość pełnowartościowego białka, cynku, żelaza. Majeranek i czosnek dodadzą aromatu oraz przeniosą nas na prawdziwą kujawską wieś.
Wydrukuj przepis
Przypnij do Pinteresta

Żurek

Wskazówki od dietetyka
Żurek jest to jedna z wielu tradycyjnych kujawskich potraw. Najlepiej smakuje na stole wielkanocnym tuż obok babki i koszyka ze święconką. Jest bogaty w wiele składników, dzięki czemu jest bardzo treściwy, wartościowy i smaczny. Znajdziemy w nim dużą ilość pełnowartościowego białka, cynku, żelaza. Majeranek i czosnek dodadzą aromatu oraz przeniosą nas na prawdziwą kujawską wieś.
Wydrukuj przepis
Przypnij do Pinteresta

Składniki

45 min
3 osób
łatwe
z glutenem
  • 6 plastrów wędzonki krotoszyńskiej
  • 1 kiełbasa krucha
  • 1 kiełbasa polska pieczona
  • 1 kiełbasa swojska
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta majeranku
  • 4 jajka

Sposób przygotowania

Wędzonkę krotoszyńską pokrojoną w prostokąty smażymy na patelni, pod koniec dodajemy  przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Zagotować w garnku ok. 1,5 litra wody. Do wody dodajemy pociętą w plastry kiełbasę kruchą, polską pieczoną i swojską.  Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz tłuczony, sól. Gotować na średnim ogniu około 10 minut.  Następnie dodajemy podsmażoną wędzonkę krotoszyńską i ząbek czosnku pocięty na paseczki. Dodajemy zakwas i gotujemy ok. 10 minut ( w zależności od rodzaju zakwasu). Na chwilę przed końcem gotowania posypujemy majerankiem. Podajemy z ugotowanym, przeciętym na pół jajkiem.

W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando

Kiełbasa krucha
Kiełbasa polska pieczona
Kiełbasa swojska QAFP