29.01.2015

Piszą o nas

W lutowym numerze miesięcznika „Forbes” ukazał się artykuł Piotra Karnaszewskiego „Alstal, czyli da się zarobić na budowlance”.

Zapraszamy do lektury i cytujemy fragment rozmowy z Prokurent ZM VIANDO Magdaleną Szczupak – Woźniczką.

– Rodzice zbudowali firmę Viando z pasji. Tu, na Kujawach, gdzie mamy bardzo żyzną ziemię i ekologiczne tereny zaczęli od uprawy zbóż. Nimi karmili hodowany przez siebie żywiec, a z niego produkowali wędliny – mówi Magdalena Szczupak-Woźniczka, prokurent Viando.

Zarządzanie firmą przejęła ponad dwa lata temu. Uznała, że trzeba efektywniej wykorzystać model biznesowy, w którym dotąd działało Viando.
– Kiedyś wystarczyło mieć własny sklep, teraz żeby być zauważonym przez konsumentów trzeba się czymś wyróżnić. Dlatego postawiliśmy na kujawski regionalizm i zaczęliśmy promować nasz model działania „od pola do stołu” podkreślając, że wszystko robimy sami i mamy pełną kontrolę nad cyklem produkcji.
Bazujemy na tradycyjnych rasach świń, karmimy je w sposób naturalny i dzięki temu nasze mięso i wędliny mają unikalny i naturalny smak – tłumaczy Magdalena Szczupak-Woźniczka.

Więcej w „Forbes”.

Produkty wspomniane w artykule