Chleb ze smalcem
Wskazówki od dietetyka
Smalec dzięki swojej nasyconej strukturze jest odporny na działanie wysokich temperatur. Zawiera sporą dawkę jednonienasyconych kwasów tłuszczowych – tych samych, które znajdziemy w oliwie z oliwek. Czosnek i tymianek mają rewelacyjne działanie antywirusowe i przeciwzapalne.
Lubię to!
Chleb ze smalcem
Wskazówki od dietetyka
Smalec dzięki swojej nasyconej strukturze jest odporny na działanie wysokich temperatur. Zawiera sporą dawkę jednonienasyconych kwasów tłuszczowych – tych samych, które znajdziemy w oliwie z oliwek. Czosnek i tymianek mają rewelacyjne działanie antywirusowe i przeciwzapalne.
Lubię to!
Składniki
45 min
2 osób
łatwe
z glutenem
- 200g chudego boczku
- 1/4 kostki masła
- 2 cebulki-szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka posiekanego tymianku lub pół łyżeczki suszonego
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Idealny na wczesną, jesienną lub zimową kolację po intensywnym dniu.
Boczek bardzo drobno siekamy i smażymy na średnim ogniu, około 15 minut. Cały czas
mieszamy drewnianą łyżką, aby boczek za bardzo się nie zrumienił. Dodajemy drobno
posiekany czosnek i szalotki i jeszcze podsmażamy razem, ciągle mieszając.
Mieszamy z miękkim masłem i posiekanym tymiankiem.
Schłodzony smalec podajemy z razowym chlebem przybierając kanapki kiełkami rzodkiewki.
W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando

Boczek wędzony bez żeber
Inne Kolacje
Zupa na boczku
Risotto
Zupa czosnkowa
Kolorowe kanapki
Sałatka ze szpinakiem i chrupiącym boczkiem
Wszystkie Kolacje
Konkurs Viando

Aktualności Viando
10.11.2016
MOC KUJAWSKIEGO ŚNIADANIA
W związku z zakończeniem akcji Śniadanie daje moc, którą wspieraliśmy produktowo już dzisiaj w Gazecie Pomorskiej artykuł inspirowany projektem - Moc
10.11.2016
MOC KUJAWSKIEGO ŚNIADANIA
3.04.2015
Życzenia
Życzymy wszystkim naszym klientom pięknych świąt Wielkiej Nocy: zdrowych, pełnych radości, spokoju i zwolnienia codziennego tempa, spędzonych w gronie
3.04.2015
Życzenia
29.04.2015
Majówka tuż, tuż!
Rozpoczęliście już sezon grillowy? Warto zrobić rozgrzewkę przed majówką! Polecamy wrzucić na grilla nasze żeberka, kaszankę, białą, śląską lub karków
29.04.2015
Majówka tuż, tuż!
Więcej aktualności