Chleb ze smalcem
Wskazówki od dietetyka
Smalec dzięki swojej nasyconej strukturze jest odporny na działanie wysokich temperatur. Zawiera sporą dawkę jednonienasyconych kwasów tłuszczowych – tych samych, które znajdziemy w oliwie z oliwek. Czosnek i tymianek mają rewelacyjne działanie antywirusowe i przeciwzapalne.
Lubię to!
Chleb ze smalcem
Wskazówki od dietetyka
Smalec dzięki swojej nasyconej strukturze jest odporny na działanie wysokich temperatur. Zawiera sporą dawkę jednonienasyconych kwasów tłuszczowych – tych samych, które znajdziemy w oliwie z oliwek. Czosnek i tymianek mają rewelacyjne działanie antywirusowe i przeciwzapalne.
Lubię to!
Składniki
45 min
2 osób
łatwe
z glutenem
- 200g chudego boczku
- 1/4 kostki masła
- 2 cebulki-szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka posiekanego tymianku lub pół łyżeczki suszonego
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Idealny na wczesną, jesienną lub zimową kolację po intensywnym dniu.
Boczek bardzo drobno siekamy i smażymy na średnim ogniu, około 15 minut. Cały czas
mieszamy drewnianą łyżką, aby boczek za bardzo się nie zrumienił. Dodajemy drobno
posiekany czosnek i szalotki i jeszcze podsmażamy razem, ciągle mieszając.
Mieszamy z miękkim masłem i posiekanym tymiankiem.
Schłodzony smalec podajemy z razowym chlebem przybierając kanapki kiełkami rzodkiewki.
W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando
Boczek wędzony bez żeber
Inne Kolacje
Konkurs Viando
Aktualności Viando
19.03.2018
NA KAŻDY DZIEŃ I NA ŚWIĘTA!
Na każdy dzień i na święta polecamy mięsa i wędliny z własnej hodowli z Kujaw.
Tym razem zachęcamy do degustacji naszej pysznej szynki pieczonej z
19.03.2018
NA KAŻDY DZIEŃ I NA ŚWIĘTA!
5.06.2017
KONKURS
3.07.2014
Zapytanie ofertowe nr 1
Pod linkiem do pobrania odpowiedź na zapytanie ofertowe:
Zapytanie ofertowe
3.07.2014
Zapytanie ofertowe nr 1
Więcej aktualności