Chleb ze smalcem
Wskazówki od dietetyka
Smalec dzięki swojej nasyconej strukturze jest odporny na działanie wysokich temperatur. Zawiera sporą dawkę jednonienasyconych kwasów tłuszczowych – tych samych, które znajdziemy w oliwie z oliwek. Czosnek i tymianek mają rewelacyjne działanie antywirusowe i przeciwzapalne.
Lubię to!
Chleb ze smalcem
Wskazówki od dietetyka
Smalec dzięki swojej nasyconej strukturze jest odporny na działanie wysokich temperatur. Zawiera sporą dawkę jednonienasyconych kwasów tłuszczowych – tych samych, które znajdziemy w oliwie z oliwek. Czosnek i tymianek mają rewelacyjne działanie antywirusowe i przeciwzapalne.
Lubię to!
Składniki
45 min
2 osób
łatwe
z glutenem
- 200g chudego boczku
- 1/4 kostki masła
- 2 cebulki-szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka posiekanego tymianku lub pół łyżeczki suszonego
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Idealny na wczesną, jesienną lub zimową kolację po intensywnym dniu.
Boczek bardzo drobno siekamy i smażymy na średnim ogniu, około 15 minut. Cały czas
mieszamy drewnianą łyżką, aby boczek za bardzo się nie zrumienił. Dodajemy drobno
posiekany czosnek i szalotki i jeszcze podsmażamy razem, ciągle mieszając.
Mieszamy z miękkim masłem i posiekanym tymiankiem.
Schłodzony smalec podajemy z razowym chlebem przybierając kanapki kiełkami rzodkiewki.
W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando
![](http://viando.pl/wp-content/uploads/2014/11/Boczek_wedzony_bez_zeber_MG_4127-300x200.jpg)
Boczek wędzony bez żeber
Inne Kolacje
Rodzinne hot-dogi
Kanapki z chrupiącym boczkiem
Groszek z szynką
Kanapki z aromatyczną pastą
Sałatka ze szpinakiem i chrupiącym boczkiem
Wszystkie Kolacje
Konkurs Viando
![](http://viando.pl/wp-content/uploads/2014/11/miesne-pierozki.jpg)
Aktualności Viando
30.10.2017
DYNIOWA NA MIĘSIE VIANDO
Przyszła jesień, a z nią zimno! Proponujemy Wam kolorową i pyszną zupę dyniową, idealną o tej porze roku. Zróbcie wywar z mięsa wieprzowego np. karków
30.10.2017
DYNIOWA NA MIĘSIE VIANDO
5.04.2018
KAPITALNY ŻUR VIANDO!
Zupa przyrządzana na bazie zakwasu z razowej mąki żytniej, mająca charakterystyczny kwaśny smak. Kto nie lubi żurku… Na każdą okazję i bez okazji!
Z
5.04.2018
KAPITALNY ŻUR VIANDO!
5.06.2017
KONKURS
Więcej aktualności