Chleb ze smalcem

Wskazówki od dietetyka
Smalec dzięki swojej nasyconej strukturze jest odporny na działanie wysokich temperatur. Zawiera sporą dawkę jednonienasyconych kwasów tłuszczowych – tych samych, które znajdziemy w oliwie z oliwek. Czosnek i tymianek mają rewelacyjne działanie antywirusowe i przeciwzapalne.
Wydrukuj przepis
Przypnij do Pinteresta

Chleb ze smalcem

Wskazówki od dietetyka
Smalec dzięki swojej nasyconej strukturze jest odporny na działanie wysokich temperatur. Zawiera sporą dawkę jednonienasyconych kwasów tłuszczowych – tych samych, które znajdziemy w oliwie z oliwek. Czosnek i tymianek mają rewelacyjne działanie antywirusowe i przeciwzapalne.
Wydrukuj przepis
Przypnij do Pinteresta

Składniki

45 min
2 osób
łatwe
z glutenem
  • 200g chudego boczku
  • 1/4 kostki masła
  • 2 cebulki-szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego tymianku lub pół łyżeczki suszonego
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

Idealny na wczesną, jesienną lub zimową kolację po intensywnym dniu.   Boczek bardzo drobno siekamy i smażymy na średnim ogniu, około 15 minut. Cały czas mieszamy drewnianą łyżką, aby boczek za bardzo się nie zrumienił. Dodajemy drobno posiekany czosnek i szalotki i jeszcze podsmażamy razem, ciągle mieszając. Mieszamy z miękkim masłem i posiekanym tymiankiem. Schłodzony smalec podajemy z razowym chlebem przybierając kanapki kiełkami rzodkiewki.

W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando

Boczek wędzony bez żeber