Roladki z boczku

Wskazówki od dietetyka
Boczek wędzony ma niesamowity aromat, który możemy podkreślić za sprawą marynaty. Chudy stanowi doskonałą przekąskę. Wzbogaci nasz organizm w niezbędne aminokwasy. Będzie źródłem cholesterolu, który jest potrzebny naszemu organizmowi do produkcji licznych hormonów. Miód poprawi naszą kondycje, działa on bowiem bakteriobójczo i stymulująco. A śliwki? Zadziałają w naszych jelitach niczym miotełka.
Wydrukuj przepis
Przypnij do Pinteresta

Roladki z boczku

Wskazówki od dietetyka
Boczek wędzony ma niesamowity aromat, który możemy podkreślić za sprawą marynaty. Chudy stanowi doskonałą przekąskę. Wzbogaci nasz organizm w niezbędne aminokwasy. Będzie źródłem cholesterolu, który jest potrzebny naszemu organizmowi do produkcji licznych hormonów. Miód poprawi naszą kondycje, działa on bowiem bakteriobójczo i stymulująco. A śliwki? Zadziałają w naszych jelitach niczym miotełka.
Wydrukuj przepis
Przypnij do Pinteresta

Składniki

15 min
2 osób
łatwe
z glutenem
  • 20 plastrów wędzonego boczku
  • 20 suszonych śliwek bez pestek
  • garść kiełków słonecznika
  • 150 g sera typu rokpol
  • 50 g musztardy francuskiej
  • duża łyżka miodu
  • 3 łyżki oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • wykałaczki

Sposób przygotowania

Musztardę ucieramy z miodem i dodajemy szczyptę pieprzu. Śliwki zalewamy przegotowaną wodą i odstawiamy na pół godziny. Boczek leciutko rumienimy na suchej patelni, smarujemy z jednej strony sosem musztardowym, na każdym plastrze układamy osuszoną śliwkę, rolujemy i spinamy wykałaczką. Gotowe koreczki układamy na rukoli wymieszanej z pomidorkami koktailowymi pokrojonymi w ćwiartki. Całość lekko skrapiamy oliwą wymieszaną z sokiem cytrynowym.

W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando

Boczek wędzony bez żeber