Domowa pizza

Wskazówki od dietetyka
Pizza wcale nie musi ociekać tłuszczem. Domowa, własnoręcznie robiona stanowi świetne rozwiązanie. Chuda szynka oraz kiełbasa sprawią, że nasza pizza będzie treściwa i wartościowa. Białko, żelazo, fosfor, cynk to nieliczne substancje, które w nich znajdziemy. Gruszki zawierają jod usprawniający pracę tarczycy oraz brom wpływający na pracę mózgu. Orzechy oraz oliwa to prawdziwe bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Wydrukuj przepis
Przypnij do Pinteresta

Domowa pizza

Wskazówki od dietetyka
Pizza wcale nie musi ociekać tłuszczem. Domowa, własnoręcznie robiona stanowi świetne rozwiązanie. Chuda szynka oraz kiełbasa sprawią, że nasza pizza będzie treściwa i wartościowa. Białko, żelazo, fosfor, cynk to nieliczne substancje, które w nich znajdziemy. Gruszki zawierają jod usprawniający pracę tarczycy oraz brom wpływający na pracę mózgu. Orzechy oraz oliwa to prawdziwe bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Wydrukuj przepis
Przypnij do Pinteresta

Składniki

60 min
2 osób
średnie
z glutenem
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • szczypta cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2,5 szklanki (plus 2-3 łyżki dodatkowo do posypania) mąki chlebowej
  • 200 g szynki
  • 200 g kiełbasy
  • 2 gruszki (nieobrane, bez gniazd nasiennych, pokrojone w cieniutkie cząstki)
  • 2/3 szklanki grubo pokrojonych orzechów włoskich
  • grubo mielony pieprz
  • oliwa

Sposób przygotowania

Robimy ciasto: do rondla wlewamy ok. 1 i 1/4 szklanki wody, podgrzewamy (powinna być dobrze ciepła), rozpuszczamy cukier, wsypujemy drożdże, mieszamy. Odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Wsypujemy sól, potem mąkę (2,5 szklanki), mieszamy, powierzchnię posypujemy pozostałą mąką. Zagniatamy na stolnicy 8-10 minut. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na jakieś 1,5 godziny. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Rozwałkowujemy na placek (lub mniejsze placki).   Ser kroimy w cienkie plasterki, układamy na cieście, pozostawiając 1,5-2 cm wolnego brzegu. Na serze układamy plasterki szynki oraz gruszki, posypujemy orzechami. Pieczemy na górnym poziomie piekarnika 4-5 minut w temp. 220 stopni (lub wyższej, jeśli piekarnik ma taką możliwość. Upieczoną pizzę (lub pizze posypujemy pieprzem i skrapiamy oliwą).

W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando

Szynka Bohuna
Szynka krucha
Szynka książęca
Szynka magnacka
Szynka pieczona po staropolsku