Groszek z szynką

Wskazówki od dietetyka
Niskokaloryczny posiłek, a zarazem bogaty odżywczo. Krucha, soczysta szynka i delikatny groszek stanowią idealne połączenie. W jednym daniu mamy dużą dawkę białka roślinnego i zwierzęcego oraz bombę witamin takich jak: Tiamina, ryboflawina i niacyna. „Kropkę nad i „ stanowi masło będące źródłem witamin rozpuszczalnych w łuszczach A,D,E,K.
Wydrukuj przepis
Przypnij do Pinteresta

Groszek z szynką

Wskazówki od dietetyka
Niskokaloryczny posiłek, a zarazem bogaty odżywczo. Krucha, soczysta szynka i delikatny groszek stanowią idealne połączenie. W jednym daniu mamy dużą dawkę białka roślinnego i zwierzęcego oraz bombę witamin takich jak: Tiamina, ryboflawina i niacyna. „Kropkę nad i „ stanowi masło będące źródłem witamin rozpuszczalnych w łuszczach A,D,E,K.
Wydrukuj przepis
Przypnij do Pinteresta

Składniki

15 min
2 osób
łatwe
z glutenem
  • 400 g mrożonego groszku
  • 200 g szynki gotowanej
  • pół litra bulionu (może być z kostki)
  • dwie łyżki masła

Sposób przygotowania

Groszek gotujemy w bulionie, pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę. Gotujemy jeszcze chwilę, odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy tymianek, na to wrzucamy groszek z szynką, chwilę podsmażamy. Groszek podajemy gorący z białym pieczywem.

W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando

Szynka gotowana z Kujaw