Sałatka

Wskazówki od dietetyka
Sałatka jest idealnym posiłkiem na kolacje. Lekka, delikatna a potrafi uśmierzyć głód, Dzięki dużej zawartości błonnika posiłek ten będzie dawał długo uczucie sytości. Sałaty wzbogacą nas w foliany, pestki słonecznika w nienasycone kwasy tłuszczowe, żurawina w witaminę C oraz błonnik. Samo zdrowie! Kropką nad i w tym daniu będzie chuda szynka, bez konserwantów, stanowiąca doskonałe źródło białka, cynku, żelaza, witamin z grupy B. Mmm...palce lizać!
Wydrukuj przepis
Przypnij do Pinteresta

Sałatka

Wskazówki od dietetyka
Sałatka jest idealnym posiłkiem na kolacje. Lekka, delikatna a potrafi uśmierzyć głód, Dzięki dużej zawartości błonnika posiłek ten będzie dawał długo uczucie sytości. Sałaty wzbogacą nas w foliany, pestki słonecznika w nienasycone kwasy tłuszczowe, żurawina w witaminę C oraz błonnik. Samo zdrowie! Kropką nad i w tym daniu będzie chuda szynka, bez konserwantów, stanowiąca doskonałe źródło białka, cynku, żelaza, witamin z grupy B. Mmm...palce lizać!
Wydrukuj przepis
Przypnij do Pinteresta

Składniki

30 min
2 osób
łatwe
z glutenem
  • 1/2 szklanki plus 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • pieprz
  • sól
  • 150 g szynki pokrojonej w cienkie plasterki (może także być chudy boczek)
  • 1,5 szklanki ciemnych winogron
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • mieszane sałaty (rukola, radicchio, lodowa, fryzyjska)
  • 1 gruszka oczyszczona z gniazd nasiennych i pokrojona w zapałkę
  • 1 gruszka pokrojona w cieniutkie plasterki
  • dobry ocet balsamiczny do skropienia
  • 1/2 szklanki uprażonych pestek słonecznika
  • 10-12 dag parmezanu startego na grube wiórki

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Robimy sos: wlewamy do słoika oliwę (1/2 szklanki) i sok cytrynowy, tak długo potrząsamy słoikiem, aż powstanie emulsja. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na łyżce oliwy wysmażamy plasterki prosciutto. Plasterki oszączamy na papierowym ręczniku. Winogrona mieszamy z drugą łyżką oliwy, rozkładamy na blasze i wstawiamy na 15 minut do piekarnika. Studzimy. Mieszamy w misce wszystkie sałaty z pokrojoną w zapałkę gruszką, skwarkami z prosciutto, winogronami i żurawinami. Polewamy sosem, mieszamy, jeśli trzeba, doprawiamy do smaku. Dekorujemy plasterkami gruszki, skrapiamy octem balsamicznym, posypujemy orzeszkami i parmezanem.

W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando

Boczek wędzony prasowany