Domowa pizza
Wskazówki od dietetyka
Pizza wcale nie musi ociekać tłuszczem. Domowa, własnoręcznie robiona stanowi świetne rozwiązanie. Chuda szynka oraz kiełbasa sprawią, że nasza pizza będzie treściwa i wartościowa. Białko, żelazo, fosfor, cynk to nieliczne substancje, które w nich znajdziemy. Gruszki zawierają jod usprawniający pracę tarczycy oraz brom wpływający na pracę mózgu. Orzechy oraz oliwa to prawdziwe bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Lubię to!
Domowa pizza
Wskazówki od dietetyka
Pizza wcale nie musi ociekać tłuszczem. Domowa, własnoręcznie robiona stanowi świetne rozwiązanie. Chuda szynka oraz kiełbasa sprawią, że nasza pizza będzie treściwa i wartościowa. Białko, żelazo, fosfor, cynk to nieliczne substancje, które w nich znajdziemy. Gruszki zawierają jod usprawniający pracę tarczycy oraz brom wpływający na pracę mózgu. Orzechy oraz oliwa to prawdziwe bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Lubię to!
Składniki
60 min
2 osób
średnie
z glutenem
- 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
- szczypta cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 2,5 szklanki (plus 2-3 łyżki dodatkowo do posypania) mąki chlebowej
- 200 g szynki
- 200 g kiełbasy
- 2 gruszki (nieobrane, bez gniazd nasiennych, pokrojone w cieniutkie cząstki)
- 2/3 szklanki grubo pokrojonych orzechów włoskich
- grubo mielony pieprz
- oliwa
Sposób przygotowania
Robimy ciasto: do rondla wlewamy ok. 1 i 1/4 szklanki wody, podgrzewamy (powinna być
dobrze ciepła), rozpuszczamy cukier, wsypujemy drożdże, mieszamy. Odstawiamy na 10
minut, aby drożdże zaczęły pracować. Wsypujemy sól, potem mąkę (2,5 szklanki), mieszamy,
powierzchnię posypujemy pozostałą mąką. Zagniatamy na stolnicy 8-10 minut. Przykrywamy
ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na jakieś 1,5 godziny. W tym czasie
ciasto powinno podwoić swoją objętość. Rozwałkowujemy na placek (lub mniejsze placki).
Ser kroimy w cienkie plasterki, układamy na cieście, pozostawiając 1,5-2 cm wolnego
brzegu. Na serze układamy plasterki szynki oraz gruszki, posypujemy orzechami. Pieczemy na górnym poziomie
piekarnika 4-5 minut w temp. 220 stopni (lub wyższej, jeśli piekarnik ma taką możliwość.
Upieczoną pizzę (lub pizze posypujemy pieprzem i skrapiamy oliwą).
W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando

Szynka Bohuna

Szynka krucha

Szynka książęca

Szynka magnacka

Szynka pieczona po staropolsku
Inne Kolacje
Groszek z szynką
Sałatka ze szpinakiem i chrupiącym boczkiem
Faszerowane cukinie
Risotto
Kanapki z aromatyczną pastą
Wszystkie Kolacje
Konkurs Viando

Aktualności Viando
12.08.2014
Zapytanie ofertowe nr 3
Pod linkiem do pobrania odpowiedź na zapytanie ofertowe:
Zapytanie ofertowe
12.08.2014
Zapytanie ofertowe nr 3
26.02.2018
ZAKUPY Z VIANDO!
Pyszne produkty Viando znajdziesz w naszych sklepach firmowych http://viando.pl/sklepy/
Do zobaczenia!
26.02.2018
ZAKUPY Z VIANDO!
21.12.2017
ŻYCZENIA ŚWIĄTECZNE!
Wszystkim naszym Klientom, Współpracownikom, Przyjaciołom życzymy SMACZNYCH, ZDROWYCH I WESOŁYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA🎄 i składamy jednocześ
21.12.2017
ŻYCZENIA ŚWIĄTECZNE!
Więcej aktualności