Domowa pizza
Wskazówki od dietetyka
Pizza wcale nie musi ociekać tłuszczem. Domowa, własnoręcznie robiona stanowi świetne rozwiązanie. Chuda szynka oraz kiełbasa sprawią, że nasza pizza będzie treściwa i wartościowa. Białko, żelazo, fosfor, cynk to nieliczne substancje, które w nich znajdziemy. Gruszki zawierają jod usprawniający pracę tarczycy oraz brom wpływający na pracę mózgu. Orzechy oraz oliwa to prawdziwe bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Lubię to!
Domowa pizza
Wskazówki od dietetyka
Pizza wcale nie musi ociekać tłuszczem. Domowa, własnoręcznie robiona stanowi świetne rozwiązanie. Chuda szynka oraz kiełbasa sprawią, że nasza pizza będzie treściwa i wartościowa. Białko, żelazo, fosfor, cynk to nieliczne substancje, które w nich znajdziemy. Gruszki zawierają jod usprawniający pracę tarczycy oraz brom wpływający na pracę mózgu. Orzechy oraz oliwa to prawdziwe bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Lubię to!
Składniki
60 min
2 osób
średnie
z glutenem
- 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
- szczypta cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 2,5 szklanki (plus 2-3 łyżki dodatkowo do posypania) mąki chlebowej
- 200 g szynki
- 200 g kiełbasy
- 2 gruszki (nieobrane, bez gniazd nasiennych, pokrojone w cieniutkie cząstki)
- 2/3 szklanki grubo pokrojonych orzechów włoskich
- grubo mielony pieprz
- oliwa
Sposób przygotowania
Robimy ciasto: do rondla wlewamy ok. 1 i 1/4 szklanki wody, podgrzewamy (powinna być
dobrze ciepła), rozpuszczamy cukier, wsypujemy drożdże, mieszamy. Odstawiamy na 10
minut, aby drożdże zaczęły pracować. Wsypujemy sól, potem mąkę (2,5 szklanki), mieszamy,
powierzchnię posypujemy pozostałą mąką. Zagniatamy na stolnicy 8-10 minut. Przykrywamy
ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na jakieś 1,5 godziny. W tym czasie
ciasto powinno podwoić swoją objętość. Rozwałkowujemy na placek (lub mniejsze placki).
Ser kroimy w cienkie plasterki, układamy na cieście, pozostawiając 1,5-2 cm wolnego
brzegu. Na serze układamy plasterki szynki oraz gruszki, posypujemy orzechami. Pieczemy na górnym poziomie
piekarnika 4-5 minut w temp. 220 stopni (lub wyższej, jeśli piekarnik ma taką możliwość.
Upieczoną pizzę (lub pizze posypujemy pieprzem i skrapiamy oliwą).
W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando
Szynka Bohuna
Szynka krucha
Szynka książęca
Szynka magnacka
Szynka pieczona po staropolsku
Inne Kolacje
Roladki z boczku
Kanapki z chrupiącym boczkiem
Kanapki koktajlowe
Kanapki z aromatyczną pastą
Kolorowe kanapki
Wszystkie Kolacje
Konkurs Viando
Aktualności Viando
24.06.2016
PRZEKĄSKI Z PRODUKTAMI VIANDO!
Nasza propozycja przekąsek na mecz i nie tylko!
24.06.2016
PRZEKĄSKI Z PRODUKTAMI VIANDO!
30.11.2015
Menedżer Roku 2015
Menedżer Roku 2015 - Pani Magdalena Szczupak-Woźniczka, Prokurent Z.M. Viando. Głosujemy !
Więcej na stronie plebiscytu:
http://www.pomorska.pl/
30.11.2015
Menedżer Roku 2015
4.12.2017
PYSZNA SWOJSKA
Kiełbasa swojska - surowa, suszona kiełbasa o naturalnym i wyrazistym smaku. Co najważniejsze? Bez dodatku glutaminianu sodu! Spróbuj koniecznie!
4.12.2017
PYSZNA SWOJSKA
Więcej aktualności