Koziołki

Wskazówki od dietetyka
Kreatywność w kuchni to coś co może przyciągnąć maluchy. Im więcej się dzieje na talerzu tym lepiej. Parówki mają ulubioną przez dzieci konsystencje . Są miękkie, soczyste, bogate w żelazo oraz cynk. Nie zawierają glutenu, który często musi być eliminowany z diety. Pomidorki koktajlowe oprócz tego, że dodają estetyki są bogate w likopen – związek o działaniu przeciwutleniającym.
Wydrukuj przepis
Przypnij do Pinteresta

Koziołki

Wskazówki od dietetyka
Kreatywność w kuchni to coś co może przyciągnąć maluchy. Im więcej się dzieje na talerzu tym lepiej. Parówki mają ulubioną przez dzieci konsystencje . Są miękkie, soczyste, bogate w żelazo oraz cynk. Nie zawierają glutenu, który często musi być eliminowany z diety. Pomidorki koktajlowe oprócz tego, że dodają estetyki są bogate w likopen – związek o działaniu przeciwutleniającym.
Wydrukuj przepis
Przypnij do Pinteresta

Składniki

15 min
2 osób
łatwe
z glutenem
  • 8 parówek
  • 1 biała cebula
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżki klarowanego masła lub oleju
  • 200g pomidorów koktajlowych
  • 1 sałata
  • 1 czerwona cebula
  • pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki octu winnego
  • 4 łyżki oliwy
  • sól

Sposób przygotowania

Idealna kolacja dla zgłodniałych dzieci. Pomidory kroimy na ćwiartki, cebulę w piórka, sałatę delikatnie rozrywamy, wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy sosem winegret zrobionym z oliwy, octu i przypraw. Sałatę posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Cebulę drobno siekamy, lekko podsmażamy na oleju. Parówki tniemy na trzy części (w poprzek), a następnie nacinamy na krzyż obydwa końce i wrzucamy na patelnię z cebulą. Smażymy kilka minut na ostrym ogniu – aż parówki się zrumienią i lekko powykręcają tworząc zgrabne „koziołki”. Podajemy z sałatą, świeżym pieczywem. Jeśli ktoś lubi można do kiełbasek podać dobry keczup.

W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando

Borlinki
Parówki wiedeńskie