Zupa na boczku

Wskazówki od dietetyka
Wywar warzywny pochodzi z takich warzyw jak seler, pietruszka, marchew są one przepełnione witaminami, które podczas gotowania trafiają do naszej zupy. Pierś z kurczaka to doskonałe źródło białka. Wędzony boczek sprawi, że danie stanie się bardziej treściwe. Zupa idealna dla osób z nieposkromionym apetytem.
Wydrukuj przepis
Przypnij do Pinteresta

Zupa na boczku

Wskazówki od dietetyka
Wywar warzywny pochodzi z takich warzyw jak seler, pietruszka, marchew są one przepełnione witaminami, które podczas gotowania trafiają do naszej zupy. Pierś z kurczaka to doskonałe źródło białka. Wędzony boczek sprawi, że danie stanie się bardziej treściwe. Zupa idealna dla osób z nieposkromionym apetytem.
Wydrukuj przepis
Przypnij do Pinteresta

Składniki

45 min
3 osób
łatwe
bez glutenu
  • 100 g pokrojonego w kosteczkę lub paski wędzonego boczku
  • 2 piersi drobiowe
  • 2 litry bulionu (w wersji na szybko – z kostki)
  • 200 g mrożonego groszku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • biała część pora
  • 1 mały seler
  • 1 cebula
  • 5-6 małych ziemniaków
  • 150 ml gęstej śmietanki
  • siekana nać pietruszki

Sposób przygotowania

W garnku rozpuszczamy wywar, gotujemy. Piersi z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i wrzucamy na bulion, dodajemy obrane i pokrojone w talarki i kostkę warzywa. Gotujemy około 30 minut. Dodajemy kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego, listek laurowy. Boczek podsmażamy na patelni na rumiano i dodajemy do zupy, dorzucamy zielony groszek i gotujemy jeszcze 10 minut. Na koniec dodajemy śmietankę zahartowaną w kilku łyżkach wywaru, posypujemy siekaną bazylią i natką.

W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando

Boczek wędzony prasowany