Kolorowe kanapki

Wskazówki od dietetyka
Ładne, przyjemne dla oka i w dodatku smaczne. Kiełbasa krakowska jest to wyrób certyfikowany znakiem QAFP, co podkreśla jej bardzo dobrą jakość. Nie zawiera glutenu co ma ogromne znaczenie w nietolerancji tego białka. Sałata oraz rukola są doskonałym źródłem kwasu foliowego, szczególnie pożądanego w okresie ciąży. Pomidory wzbogacą nas w potas, który wpływa na regulowanie ciśnienia krwi.

Wydrukuj przepis
Przypnij do Pinteresta

Kolorowe kanapki

Wskazówki od dietetyka
Ładne, przyjemne dla oka i w dodatku smaczne. Kiełbasa krakowska jest to wyrób certyfikowany znakiem QAFP, co podkreśla jej bardzo dobrą jakość. Nie zawiera glutenu co ma ogromne znaczenie w nietolerancji tego białka. Sałata oraz rukola są doskonałym źródłem kwasu foliowego, szczególnie pożądanego w okresie ciąży. Pomidory wzbogacą nas w potas, który wpływa na regulowanie ciśnienia krwi.

Wydrukuj przepis
Przypnij do Pinteresta

Składniki

30 min
4 osób
łatwe
z glutenem
  • 100 g plasterków kiełbasy krakowskiej lub żywieckiej
  • 100 g białego salcesonu
  • 100 g szynki kruchej (lub innej)
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 50 g ogórków konserwowych
  • kilka liści sałaty lodowej i garść rukoli
  • jasny i ciemny chleb tostowy
  • świeży tymianek
  • masło
  • majonez

Sposób przygotowania

Chleb smarujemy masłem, na to układamy sałatę, ukolę, pociętą w cieniutkie talarki cebulkę, następnie układamy plastry wędliny, dekorujemy majonezem. Na kanapki z szynką i kiełbasą układamy połówki pomidorków, a na te z salcesonem pokrojone w talarki ogórki konserwowe. Dekorujemy gałązkami tymianku. Kanapki kroimy na pół - w trójkąty i układamy na dużym talerzu.

W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando

Krakowska sucha
Sucha z Kujaw
Salceson bamberski
Salceson biały
Salceson chłopski
Salceson swojski
Szynka krucha