Pasztet

Wskazówki od dietetyka
Pasztet jest bardzo gęsty odżywczo, a to wszystko za zasługą wątróbki. Jest ona znakomitym źródłem wielu mikro i makro składników. Z racji dużej zawartości żelaza, witaminy a, cynku jest zalecana wszystkim, którzy mają licznie niedobory. Doskonałym uzupełnieniem składników mineralnych i witamin jest jajo kurze. Czosnek doda aromatu oraz poprawi naszą odporność. Majeranek przyspiesz trawieniu i wyeliminuje dyskomfort trawienny.
Wydrukuj przepis
Przypnij do Pinteresta

Pasztet

Wskazówki od dietetyka
Pasztet jest bardzo gęsty odżywczo, a to wszystko za zasługą wątróbki. Jest ona znakomitym źródłem wielu mikro i makro składników. Z racji dużej zawartości żelaza, witaminy a, cynku jest zalecana wszystkim, którzy mają licznie niedobory. Doskonałym uzupełnieniem składników mineralnych i witamin jest jajo kurze. Czosnek doda aromatu oraz poprawi naszą odporność. Majeranek przyspiesz trawieniu i wyeliminuje dyskomfort trawienny.
Wydrukuj przepis
Przypnij do Pinteresta

Składniki

60 min
8 osób
średnie
bez glutenu
  • 1,2 kg jasnego mięsa (np. delikatna część szynki)
  • 250 g boczku
  • pieprz
  • sól
  • 1 wątróbka wieprzowa (ok. 0,5 kg)
  • 2 cebule
  • 250 g bułki tartej
  • 2 żółtka
  • majeranek
  • 3 ząbki czosnku
  • masło do smarowania formy
  • 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 l bulionu
  • 100 ml czerwonego wina
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki kaparów

Sposób przygotowania

Szpikujemy mięso połową słoniny, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie pieczemy przez 40-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Kroimy mięso w podłużne kawałki. Wątróbkę dzielimy na dwie części. Połowę siekamy i miksujemy (np. blenderem – można też zmielić maszynką do mięsa), drugą połowę gotujemy bez soli i też miksujemy. Resztę słoniny wraz z cebulami w łupinach gotujemy przez 20 minut, słoninę drobno siekamy, cebulę obieramy z łupin i miksujemy. Do cebuli i słoninki dodajemy tartą bułkę, wbijamy żółtka. Dodajemy mięso, wątróbkę, majeranek, zmiażdżony czosnek, sól, pieprz do smaku i wszystko mieszamy. Formę pasztetową smarujemy masłem i wykładamy połową ciasta francuskiego. Nakładamy masę, pozostałe ciasto dzielimy na dwie części, jedną szczelnie przykrywamy masę pasztetową, z drugiej robimy paski, którymi zdobimy pasztet. Smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika (200°C) na godzinę. Pasztet podajemy gorący z sosem lub zimny z chrzanem.   Robimy sos: zasmażamy mąkę z masłem, rozprowadzamy ją bulionem, wlewamy wino. Dodajemy cukier, sól oraz kapary i przez chwilę razem gotujemy.

W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando

Szynka myszka na pieczeń