Risotto

Wskazówki od dietetyka
Pełnowartościowe białko, węglowodany złożone oraz oleje roślinne to idealnie zbilansowany posiłek. Mięso oprócz witamin z grupy B zawiera albuminy, globuliny, kolagen i elastynę. Ryż bogaty w węglowodany złożone, nie dopuści by dopadł nas wilczy głód. Jest on znakomitym źródłem potasu, oraz błonnika, który usprawni prace nawet najbardziej leniwych jelit.
Wydrukuj przepis
Przypnij do Pinteresta

Risotto

Wskazówki od dietetyka
Pełnowartościowe białko, węglowodany złożone oraz oleje roślinne to idealnie zbilansowany posiłek. Mięso oprócz witamin z grupy B zawiera albuminy, globuliny, kolagen i elastynę. Ryż bogaty w węglowodany złożone, nie dopuści by dopadł nas wilczy głód. Jest on znakomitym źródłem potasu, oraz błonnika, który usprawni prace nawet najbardziej leniwych jelit.
Wydrukuj przepis
Przypnij do Pinteresta

Składniki

30 min
2 osób
łatwe
bez glutenu
  • 0,4 kg mięsa
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 szklanka wytrawnego białego wina
  • 1,5 łyżki oliwy
  • 1 szklanka ryżu
  • 2 łyżki posiekanej świeżej szałwii (lub 2 łyżeczki suszonej)

Sposób przygotowania

Zagotowujemy wino z bulionem, pozostawiamy je na malutkim ogniu. Szklimy ryż na oliwie (2 minuty), wlewamy 1/2 szklanki wina z bulionem. Mieszając gotujemy, aż ryż wchłonie płyn. Wtedy wlewamy kolejną porcję wina, znowu mieszamy, aż ryż wszystko ”wypije”. Znowu dolewamy i tak dalej, aż risotto będzie gotowe - ziarenka kremowe z wierzchu, ale al dente w środku. Wtedy dodajemy podsmażone mięso i gruszki, podgrzewamy minutę, stale mieszając, aby ser się rozpuścił. Przyprawiamy solą oraz pieprze (pieprzu nie żałujemy).

W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando

Mięso gulaszowe