Risotto
Wskazówki od dietetyka
Pełnowartościowe białko, węglowodany złożone oraz oleje roślinne to idealnie zbilansowany posiłek. Mięso oprócz witamin z grupy B zawiera albuminy, globuliny, kolagen i elastynę. Ryż bogaty w węglowodany złożone, nie dopuści by dopadł nas wilczy głód. Jest on znakomitym źródłem potasu, oraz błonnika, który usprawni prace nawet najbardziej leniwych jelit.
Lubię to!
Risotto
Wskazówki od dietetyka
Pełnowartościowe białko, węglowodany złożone oraz oleje roślinne to idealnie zbilansowany posiłek. Mięso oprócz witamin z grupy B zawiera albuminy, globuliny, kolagen i elastynę. Ryż bogaty w węglowodany złożone, nie dopuści by dopadł nas wilczy głód. Jest on znakomitym źródłem potasu, oraz błonnika, który usprawni prace nawet najbardziej leniwych jelit.
Lubię to!
Składniki
30 min
2 osób
łatwe
bez glutenu
- 0,4 kg mięsa
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 szklanka wytrawnego białego wina
- 1,5 łyżki oliwy
- 1 szklanka ryżu
- 2 łyżki posiekanej świeżej szałwii (lub 2 łyżeczki suszonej)
Sposób przygotowania
Zagotowujemy wino z bulionem, pozostawiamy je na malutkim ogniu. Szklimy ryż na oliwie
(2 minuty), wlewamy 1/2 szklanki wina z bulionem. Mieszając gotujemy, aż ryż wchłonie
płyn. Wtedy wlewamy kolejną porcję wina, znowu mieszamy, aż ryż wszystko ”wypije”.
Znowu dolewamy i tak dalej, aż risotto będzie gotowe - ziarenka kremowe z wierzchu, ale al
dente w środku. Wtedy dodajemy podsmażone mięso i gruszki, podgrzewamy minutę, stale
mieszając, aby ser się rozpuścił. Przyprawiamy solą oraz pieprze (pieprzu nie żałujemy).
W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando

Mięso gulaszowe
Inne Kolacje
Sałatka ze szpinakiem i chrupiącym boczkiem
Sałatka
Roladki z boczku
Zupa czosnkowa
Faszerowane cukinie
Wszystkie Kolacje
Konkurs Viando

Aktualności Viando
10.02.2017
WALENTYNKI 2017
Świętuj miesiąc zakochanych z Viando!
Na naszym fun page'u znajdziecie propozycje aktualnie promowanych asortymentów!
10.02.2017
WALENTYNKI 2017
16.10.2015
PYSZNE NA OBIAD!
Nie ma idealnego spaghetti bolognese bez... najwyższej jakości mięsa mielonego! Przygotowując włoski obiad dla całej rodziny nie zapomnij o produktach
16.10.2015
PYSZNE NA OBIAD!
20.11.2014
Nie tylko smak tradycji
Podniebienia polskich klientów przywykłe do tradycyjnych zapachów i smaków są coraz bardziej wymagające. Klienta nie zadowala już tylko unikalny smak
20.11.2014
Nie tylko smak tradycji
Więcej aktualności