Sałatka
Wskazówki od dietetyka
Sałatka jest idealnym posiłkiem na kolacje. Lekka, delikatna a potrafi uśmierzyć głód, Dzięki dużej zawartości błonnika posiłek ten będzie dawał długo uczucie sytości. Sałaty wzbogacą nas w foliany, pestki słonecznika w nienasycone kwasy tłuszczowe, żurawina w witaminę C oraz błonnik. Samo zdrowie! Kropką nad i w tym daniu będzie chuda szynka, bez konserwantów, stanowiąca doskonałe źródło białka, cynku, żelaza, witamin z grupy B. Mmm...palce lizać!
Lubię to!
Sałatka
Wskazówki od dietetyka
Sałatka jest idealnym posiłkiem na kolacje. Lekka, delikatna a potrafi uśmierzyć głód, Dzięki dużej zawartości błonnika posiłek ten będzie dawał długo uczucie sytości. Sałaty wzbogacą nas w foliany, pestki słonecznika w nienasycone kwasy tłuszczowe, żurawina w witaminę C oraz błonnik. Samo zdrowie! Kropką nad i w tym daniu będzie chuda szynka, bez konserwantów, stanowiąca doskonałe źródło białka, cynku, żelaza, witamin z grupy B. Mmm...palce lizać!
Lubię to!
Składniki
30 min
2 osób
łatwe
z glutenem
- 1/2 szklanki plus 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki soku z cytryny
- pieprz
- sól
- 150 g szynki pokrojonej w cienkie plasterki (może także być chudy boczek)
- 1,5 szklanki ciemnych winogron
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- mieszane sałaty (rukola, radicchio, lodowa, fryzyjska)
- 1 gruszka oczyszczona z gniazd nasiennych i pokrojona w zapałkę
- 1 gruszka pokrojona w cieniutkie plasterki
- dobry ocet balsamiczny do skropienia
- 1/2 szklanki uprażonych pestek słonecznika
- 10-12 dag parmezanu startego na grube wiórki
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Robimy sos: wlewamy do słoika oliwę (1/2 szklanki)
i sok cytrynowy, tak długo potrząsamy słoikiem, aż powstanie emulsja. Przyprawiamy
solą i pieprzem. Na łyżce oliwy wysmażamy plasterki prosciutto. Plasterki oszączamy na
papierowym ręczniku. Winogrona mieszamy z drugą łyżką oliwy, rozkładamy na blasze i
wstawiamy na 15 minut do piekarnika. Studzimy. Mieszamy w misce wszystkie sałaty z
pokrojoną w zapałkę gruszką, skwarkami z prosciutto, winogronami i żurawinami. Polewamy
sosem, mieszamy, jeśli trzeba, doprawiamy do smaku. Dekorujemy plasterkami gruszki,
skrapiamy octem balsamicznym, posypujemy orzeszkami i parmezanem.
W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando
Boczek wędzony prasowany
Inne Kolacje
Sałatka ze szpinakiem i chrupiącym boczkiem
Groszek z szynką
Kanapki z aromatyczną pastą
Domowa pizza
Zupa czosnkowa
Wszystkie Kolacje
Konkurs Viando
Aktualności Viando
4.12.2017
PYSZNA SWOJSKA
Kiełbasa swojska - surowa, suszona kiełbasa o naturalnym i wyrazistym smaku. Co najważniejsze? Bez dodatku glutaminianu sodu! Spróbuj koniecznie!
4.12.2017
PYSZNA SWOJSKA
11.04.2017
JESZCZE RAZ POZNAŃ!
Ponownie gościliśmy z degustacją w Poznaniu! Był pyszny żur, był grill, była serdeczność i mnóstwo klientów
Pozdrawiamy Poznań i Szkołę Gastronomiczn
11.04.2017
JESZCZE RAZ POZNAŃ!
3.04.2015
Życzenia
Życzymy wszystkim naszym klientom pięknych świąt Wielkiej Nocy: zdrowych, pełnych radości, spokoju i zwolnienia codziennego tempa, spędzonych w gronie
3.04.2015
Życzenia
Więcej aktualności