Sałatka ze szpinakiem i chrupiącym boczkiem
Wskazówki od dietetyka
Awokado jedno z najzdrowszych owoców świata. Zawiera kwasy omega 3, które znacząco wpływają na poziom cholesterolu. Nasiona są źródłem magnezu, fosforu i cynku. Szpinak oprócz folianów zawiera żelazo, Nie wchłania się jednak ona w dużym stopniu, dlatego rewelacyjnym uzupełnieniem posiłku stanowi szynka bogata w ten pierwiastek. Wędlina wzbogaci sałatkę także w białko zwierzęce, które jest naszym podstawowym budulcem. Oliwa doda aromatu oraz bardzo zdrowych tłuszczów roślinnych.
Lubię to!
Sałatka ze szpinakiem i chrupiącym boczkiem
Wskazówki od dietetyka
Awokado jedno z najzdrowszych owoców świata. Zawiera kwasy omega 3, które znacząco wpływają na poziom cholesterolu. Nasiona są źródłem magnezu, fosforu i cynku. Szpinak oprócz folianów zawiera żelazo, Nie wchłania się jednak ona w dużym stopniu, dlatego rewelacyjnym uzupełnieniem posiłku stanowi szynka bogata w ten pierwiastek. Wędlina wzbogaci sałatkę także w białko zwierzęce, które jest naszym podstawowym budulcem. Oliwa doda aromatu oraz bardzo zdrowych tłuszczów roślinnych.
Lubię to!
Składniki
15 min
2 osób
łatwe
bez glutenu
- 200 g szpinaku
- 2 awokado
- 1 gruszka
- 1 czerwona cebulka
- 4 łyżki ziaren słonecznika
- 4 łyżki ziaren dyni
- 200 g chudego podwędzanego boczku, pokrojonego na cienkie plasterki (można użyć również surową, wędzoną polędwicę, schab lub szynkę)
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki miodu (najlepiej gryczanego, ale może być też inny)
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Przygotowujemy sos mieszając dokładnie ocet balsamiczny, oliwę, miód, doprawiając solą i pieprzem.
Szpinak myjemy, suszymy, dodajemy obrane i pocięte w paski awokado, gruszkę,
cebulę i przyrumienione na patelni ziarna słonecznika i dyni. Plasterki boczku (lub innej wędliny) podsmażamy na rumiano na patelni na odrobinie oliwy i dodajemy do sałatki. Całość polewamy przygotowanym wcześniej sosem.
W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando
Boczek wędzony bez żeber
Polędwiczka wieprzowa
Szynka do pieczenia
Inne Kolacje
Konkurs Viando
Aktualności Viando
16.03.2015
Udział w targach
To ostatnia migawka targowa. Tym razem z targów Gastro - Hotel w Kołobrzegu.
W najbliższą środę 18 marca od godziny 11.00 zapraszamy do naszego stoi
16.03.2015
Udział w targach
20.04.2015
Grill z Viando. Nowa gazetka
Grill z Viando – nowa gazetka obowiązuje od 20 kwietnia do 10 czerwca. Zapraszamy do zapoznania się z ofertą.
Gazetka będzie insertowana na terenie
20.04.2015
Grill z Viando. Nowa gazetka
12.10.2014
Katalog produktów dedykowanych HoReCa
Zobacz nasz katalog produktów dedykowanych dla branży HoReCa. Zapoznaj się z naszą ofertą.
Katalog HoReCa
12.10.2014
Katalog produktów dedykowanych HoReCa
Więcej aktualności