Domowa pizza
Wskazówki od dietetyka
Pizza wcale nie musi ociekać tłuszczem. Domowa, własnoręcznie robiona stanowi świetne rozwiązanie. Chuda szynka oraz kiełbasa sprawią, że nasza pizza będzie treściwa i wartościowa. Białko, żelazo, fosfor, cynk to nieliczne substancje, które w nich znajdziemy. Gruszki zawierają jod usprawniający pracę tarczycy oraz brom wpływający na pracę mózgu. Orzechy oraz oliwa to prawdziwe bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Lubię to!
Domowa pizza
Wskazówki od dietetyka
Pizza wcale nie musi ociekać tłuszczem. Domowa, własnoręcznie robiona stanowi świetne rozwiązanie. Chuda szynka oraz kiełbasa sprawią, że nasza pizza będzie treściwa i wartościowa. Białko, żelazo, fosfor, cynk to nieliczne substancje, które w nich znajdziemy. Gruszki zawierają jod usprawniający pracę tarczycy oraz brom wpływający na pracę mózgu. Orzechy oraz oliwa to prawdziwe bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Lubię to!
Składniki
60 min
2 osób
średnie
z glutenem
- 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
- szczypta cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 2,5 szklanki (plus 2-3 łyżki dodatkowo do posypania) mąki chlebowej
- 200 g szynki
- 200 g kiełbasy
- 2 gruszki (nieobrane, bez gniazd nasiennych, pokrojone w cieniutkie cząstki)
- 2/3 szklanki grubo pokrojonych orzechów włoskich
- grubo mielony pieprz
- oliwa
Sposób przygotowania
Robimy ciasto: do rondla wlewamy ok. 1 i 1/4 szklanki wody, podgrzewamy (powinna być
dobrze ciepła), rozpuszczamy cukier, wsypujemy drożdże, mieszamy. Odstawiamy na 10
minut, aby drożdże zaczęły pracować. Wsypujemy sól, potem mąkę (2,5 szklanki), mieszamy,
powierzchnię posypujemy pozostałą mąką. Zagniatamy na stolnicy 8-10 minut. Przykrywamy
ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na jakieś 1,5 godziny. W tym czasie
ciasto powinno podwoić swoją objętość. Rozwałkowujemy na placek (lub mniejsze placki).
Ser kroimy w cienkie plasterki, układamy na cieście, pozostawiając 1,5-2 cm wolnego
brzegu. Na serze układamy plasterki szynki oraz gruszki, posypujemy orzechami. Pieczemy na górnym poziomie
piekarnika 4-5 minut w temp. 220 stopni (lub wyższej, jeśli piekarnik ma taką możliwość.
Upieczoną pizzę (lub pizze posypujemy pieprzem i skrapiamy oliwą).
W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando
Szynka Bohuna
Szynka krucha
Szynka książęca
Szynka magnacka
Szynka pieczona po staropolsku
Inne Kolacje
Faszerowane cukinie
Kanapki koktajlowe
Sałatka ze szpinakiem i chrupiącym boczkiem
Chleb ze smalcem
Koziołki
Wszystkie Kolacje
Konkurs Viando
Aktualności Viando
27.04.2017
POLECAMY NA GRILLA!
Przed nami najlepszy czas w roku. Wielkie grillowanie! Chrupiące kiełbaski, kaszanki czy pyszna karkówka podane prosto z grilla sprawdzą się doskonale
27.04.2017
POLECAMY NA GRILLA!
6.03.2015
Smaczny przepis na Dzień Kobiet
W niedzielę Dzień Kobiet. Panowie chcecie zabłysnąć? Specjalnie dla Was prezentujemy prosty przepis na zapiekankę. Oczywiście z produktów Viando. Pole
6.03.2015
Smaczny przepis na Dzień Kobiet
12.03.2018
WARTO JEŚĆ MIĘSO
Mięso jest bardzo bogate w wiele ważnych dla naszego organizmu witamin❗
Doskonałym przykładem jest witamina B12, której niestety nie znajdziem
12.03.2018
WARTO JEŚĆ MIĘSO
Więcej aktualności