Sałatka ze szpinakiem i chrupiącym boczkiem
Wskazówki od dietetyka
Awokado jedno z najzdrowszych owoców świata. Zawiera kwasy omega 3, które znacząco wpływają na poziom cholesterolu. Nasiona są źródłem magnezu, fosforu i cynku. Szpinak oprócz folianów zawiera żelazo, Nie wchłania się jednak ona w dużym stopniu, dlatego rewelacyjnym uzupełnieniem posiłku stanowi szynka bogata w ten pierwiastek. Wędlina wzbogaci sałatkę także w białko zwierzęce, które jest naszym podstawowym budulcem. Oliwa doda aromatu oraz bardzo zdrowych tłuszczów roślinnych.
Lubię to!
Sałatka ze szpinakiem i chrupiącym boczkiem
Wskazówki od dietetyka
Awokado jedno z najzdrowszych owoców świata. Zawiera kwasy omega 3, które znacząco wpływają na poziom cholesterolu. Nasiona są źródłem magnezu, fosforu i cynku. Szpinak oprócz folianów zawiera żelazo, Nie wchłania się jednak ona w dużym stopniu, dlatego rewelacyjnym uzupełnieniem posiłku stanowi szynka bogata w ten pierwiastek. Wędlina wzbogaci sałatkę także w białko zwierzęce, które jest naszym podstawowym budulcem. Oliwa doda aromatu oraz bardzo zdrowych tłuszczów roślinnych.
Lubię to!
Składniki
15 min
2 osób
łatwe
bez glutenu
- 200 g szpinaku
- 2 awokado
- 1 gruszka
- 1 czerwona cebulka
- 4 łyżki ziaren słonecznika
- 4 łyżki ziaren dyni
- 200 g chudego podwędzanego boczku, pokrojonego na cienkie plasterki (można użyć również surową, wędzoną polędwicę, schab lub szynkę)
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki miodu (najlepiej gryczanego, ale może być też inny)
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Przygotowujemy sos mieszając dokładnie ocet balsamiczny, oliwę, miód, doprawiając solą i pieprzem.
Szpinak myjemy, suszymy, dodajemy obrane i pocięte w paski awokado, gruszkę,
cebulę i przyrumienione na patelni ziarna słonecznika i dyni. Plasterki boczku (lub innej wędliny) podsmażamy na rumiano na patelni na odrobinie oliwy i dodajemy do sałatki. Całość polewamy przygotowanym wcześniej sosem.
W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando
Boczek wędzony bez żeber
Polędwiczka wieprzowa
Szynka do pieczenia
Inne Kolacje
Konkurs Viando
Aktualności Viando
8.02.2016
Spotkanie Noworoczne i Jubileuszowe
Przed kilkoma dniami na spotkaniu Noworocznym, świętowaliśmy jubileusze Naszych pracowników, niektórzy z nich są z nami ponad 20 lat. Dziękujemy, że m
8.02.2016
Spotkanie Noworoczne i Jubileuszowe
11.04.2017
JESZCZE RAZ POZNAŃ!
Ponownie gościliśmy z degustacją w Poznaniu! Był pyszny żur, był grill, była serdeczność i mnóstwo klientów
Pozdrawiamy Poznań i Szkołę Gastronomiczn
11.04.2017
JESZCZE RAZ POZNAŃ!
26.04.2016
Seminarium OD ZAGRODY DO GOSPODY
Pod koniec kwietnia wzięliśmy udział w bardzo ciekawym seminarium OD ZAGRODY DO GOSPODY organizowanym przez Departament Rolnictwa i Geodezji Urzędu Ma
26.04.2016
Seminarium OD ZAGRODY DO GOSPODY
Więcej aktualności