Pyszne mielone kotlety
Wskazówki od dietetyka
Już na samą myśl przypomina się pyszna kuchnia babci. Na kotlety mielone najlepiej wykorzystać chudą łopatkę. Będziemy mieć pewność że nasza potrawa dostarczy nam sporej ilości białka oraz witamin z grupy B. Pamiętajcie, ze do smażenie nadają się jedynie oliwa z oliwek i olej rzepakowy, wzbogacane są w przeciwutleniaczem które zapobiegają psuciu podczas ogrzewania.
Lubię to!
Pyszne mielone kotlety
Wskazówki od dietetyka
Już na samą myśl przypomina się pyszna kuchnia babci. Na kotlety mielone najlepiej wykorzystać chudą łopatkę. Będziemy mieć pewność że nasza potrawa dostarczy nam sporej ilości białka oraz witamin z grupy B. Pamiętajcie, ze do smażenie nadają się jedynie oliwa z oliwek i olej rzepakowy, wzbogacane są w przeciwutleniaczem które zapobiegają psuciu podczas ogrzewania.
Lubię to!
Składniki
30 min
2 osób
łatwe
bez glutenu
- 500 g dobrego, mielonego mięsa (warto poprosić o zmielenie ładnego kawałka)
- 1 czerstwa bułka
- 1 jajko
- mleko (do namoczenia bułki)
- gałka muszkatołowa
- 150 ml zimnej wody
- olej do smażenia
- bułka tarta do obtoczenia
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Bułkę moczymy w mleku, następnie odciskamy. W dużej misce dokładnie wyrabiamy mięso,
łącząc je z bułką, jajkiem, podsmażonymi cebulami oraz przyprawami. Podczas wyrabiania
dodajemy po trochu zimną wodę. Formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy
na średnim ogniu. Można też je tylko lekko obsmażyć i potem przełożyć do naczynia
żaroodpornego i wstawić do piekarnika na pół godziny.
Doskonałe z puree ziemniaczanym oraz groszkiem z marchewką.
W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando

Mięso mielone z łopatki
Inne Obiady
Odświętny gulasz
Mięsne pierożki
Domowe burgery
Polędwica w śmietanie
Zapiekane białe kiełbaski
Wszystkie Obiady
Konkurs Viando

Aktualności Viando
30.09.2016
5-TE URODZINY SKLEPU W JANIKOWIE
Z okazji 5-urodzin sklepu w Janikowie przy ul. Głównej 27 w piątek 30 września zorganizowana została degustacja produktów Viando. Tym razem był to pys
30.09.2016
5-TE URODZINY SKLEPU W JANIKOWIE
5.04.2018
KAPITALNY ŻUR VIANDO!
Zupa przyrządzana na bazie zakwasu z razowej mąki żytniej, mająca charakterystyczny kwaśny smak. Kto nie lubi żurku… Na każdą okazję i bez okazji!
Z
5.04.2018
KAPITALNY ŻUR VIANDO!
19.03.2018
NA KAŻDY DZIEŃ I NA ŚWIĘTA!
Na każdy dzień i na święta polecamy mięsa i wędliny z własnej hodowli z Kujaw.
Tym razem zachęcamy do degustacji naszej pysznej szynki pieczonej z
19.03.2018
NA KAŻDY DZIEŃ I NA ŚWIĘTA!
Więcej aktualności