Pyszne mielone kotlety
Wskazówki od dietetyka
Już na samą myśl przypomina się pyszna kuchnia babci. Na kotlety mielone najlepiej wykorzystać chudą łopatkę. Będziemy mieć pewność że nasza potrawa dostarczy nam sporej ilości białka oraz witamin z grupy B. Pamiętajcie, ze do smażenie nadają się jedynie oliwa z oliwek i olej rzepakowy, wzbogacane są w przeciwutleniaczem które zapobiegają psuciu podczas ogrzewania.
Lubię to!
Pyszne mielone kotlety
Wskazówki od dietetyka
Już na samą myśl przypomina się pyszna kuchnia babci. Na kotlety mielone najlepiej wykorzystać chudą łopatkę. Będziemy mieć pewność że nasza potrawa dostarczy nam sporej ilości białka oraz witamin z grupy B. Pamiętajcie, ze do smażenie nadają się jedynie oliwa z oliwek i olej rzepakowy, wzbogacane są w przeciwutleniaczem które zapobiegają psuciu podczas ogrzewania.
Lubię to!
Składniki
30 min
2 osób
łatwe
bez glutenu
- 500 g dobrego, mielonego mięsa (warto poprosić o zmielenie ładnego kawałka)
- 1 czerstwa bułka
- 1 jajko
- mleko (do namoczenia bułki)
- gałka muszkatołowa
- 150 ml zimnej wody
- olej do smażenia
- bułka tarta do obtoczenia
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Bułkę moczymy w mleku, następnie odciskamy. W dużej misce dokładnie wyrabiamy mięso,
łącząc je z bułką, jajkiem, podsmażonymi cebulami oraz przyprawami. Podczas wyrabiania
dodajemy po trochu zimną wodę. Formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy
na średnim ogniu. Można też je tylko lekko obsmażyć i potem przełożyć do naczynia
żaroodpornego i wstawić do piekarnika na pół godziny.
Doskonałe z puree ziemniaczanym oraz groszkiem z marchewką.
W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando
Mięso mielone z łopatki
Inne Obiady
Polędwiczki wieprzowe
Zupa gulaszowa
Gołąbki w liściach winogron
Zupa krem z plasterkami boczku
Sztuka mięsa czyli wyjątkowo zdrowa potrawa z kuchni staropolskiej
Wszystkie Obiady
Konkurs Viando
Aktualności Viando
22.07.2016
PYSZNE CO NIECO!
Jeżeli czasem zastanawiacie się nad szybką i niewymagającą pracy przekąską, spróbujcie tradycyjnie wędzonej kiełbasy polskiej Viando! Przygotowaliśmy
22.07.2016
PYSZNE CO NIECO!
16.09.2015
JESIENNE PRZYSMAKI VIANDO
Mięsa i wędliny Viando polecają się także na jesienne spotkania z przyjaciółmi, przy palącym się kominku i towarzystwie najlepszych przysmaków!
Prze
16.09.2015
JESIENNE PRZYSMAKI VIANDO
12.08.2014
Oferta
Pod linkiem do pobrania odpowiedź na zapytanie ofertowe:
Zapytanie ofertowe
12.08.2014
Oferta
Więcej aktualności