Polędwica w śmietanie
Wskazówki od dietetyka
Polędwica – jedna z najcenniejszych gatunków mięsa wieprzowego. Delikatna, o dużej zawartości biała i w dodatku ukoronowana certyfikatem QAFP. Doskonała porcja żelaza i witaminy B. Zamiast śmietany możemy użyć jogurt naturalny, który wzbogaci naszą florę jelitową. Kaszą, która idealnie skomponuję się do tego dania jest kasza jaglana, jedna z najbardziej wartościowych kasz.
Lubię to!
Polędwica w śmietanie
Wskazówki od dietetyka
Polędwica – jedna z najcenniejszych gatunków mięsa wieprzowego. Delikatna, o dużej zawartości biała i w dodatku ukoronowana certyfikatem QAFP. Doskonała porcja żelaza i witaminy B. Zamiast śmietany możemy użyć jogurt naturalny, który wzbogaci naszą florę jelitową. Kaszą, która idealnie skomponuję się do tego dania jest kasza jaglana, jedna z najbardziej wartościowych kasz.
Lubię to!
Składniki
60 min
4 osób
średnie
bez glutenu
- kilogram polędwicy
- 100g przerośniętej słoniny
- masło
- sól
- 250 ml kwaśnej śmietany
- 50 ml jasnego octu winnego (z jabłek lub winogron)
Sposób przygotowania
Polędwicę skrapiamy octem kilka godzin przed pieczeniem. Szpikujemy mięso słoniną, solimy,
wykładamy do brytfanny na rozpuszczone masło i pieczemy na dużym ogniu, polewając ciągle
masłem. Dopiero kiedy się zrumieni z jednej strony, przewracamy, solimy i obrumieniamy z
drugiej. Na koniec zalewamy kwaśną śmietaną, wsypujemy trochę mąki i dusimy pół godziny.
Pieczeń kroimy w plastry i układamy na półmisku. Sos podajemy osobno w sosjerce.
Podajemy z delikatnymi sałatami (sałata mista, mizeria z winegretem) oraz kaszą.
W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando
Polędwiczka wieprzowa
Inne Obiady
Gulasz z kurkami
Domowe burgery
Zupa krem z plasterkami boczku
Naleśniki gryczane
Kotlety z kapustą
Wszystkie Obiady
Konkurs Viando
Aktualności Viando
18.03.2016
Wielkanoc z Viando
Już od 25 lat firma Viando dzieli się ze swymi klientami tym, co najlepsze – wyśmienitymi wędlinami, kiełbasami i mięsem wprost z żyznych Kujaw. Zadow
18.03.2016
Wielkanoc z Viando
26.02.2015
Który z naszych produktów uważacie za najlepszy?
Kiełbasa krucha, parówki z cielęciną, kabanosy, a może zupełnie inny przysmak? Który z naszych produktów uważacie za najlepszy? Podzielcie się z nami
8.06.2015
OBIAD Z VIANDO!
Zastanawiacie się, co przygotować na obiad. Proponujemy smaczne rozwiązanie - camembert na plastrach schabu. Smacznego!
Przepis jak zwykle znajdzie
8.06.2015
OBIAD Z VIANDO!
Więcej aktualności