Polędwiczki nadziewane śliwką
Wskazówki od dietetyka
Idealna potrawa zarówna na przyjęci, jak i na domowy rodzinny obiad. Śliwka w środku będzie miłym zaskoczeniem dla gości. Suszone owoce są przepełnione witaminami oraz błonnikiem. Polędwica to królowa mięs – idealna porcja witamin z grupy B, cynku i żelaza. Ziemniaki są niskokaloryczne i zdrowe. Obfitują w witaminę C oraz potas.
Lubię to!
Polędwiczki nadziewane śliwką
Wskazówki od dietetyka
Idealna potrawa zarówna na przyjęci, jak i na domowy rodzinny obiad. Śliwka w środku będzie miłym zaskoczeniem dla gości. Suszone owoce są przepełnione witaminami oraz błonnikiem. Polędwica to królowa mięs – idealna porcja witamin z grupy B, cynku i żelaza. Ziemniaki są niskokaloryczne i zdrowe. Obfitują w witaminę C oraz potas.
Lubię to!
Składniki
60 min
2 osób
średnie
bez glutenu
- 400 g polędwicy
- 50 g suszonych śliwek
- szklanka wytrawnego wina
- pieprz
- łyżka sosu sojowego
- łyżka octu balsamicznego
- łyżeczka tymianku
- 20 małych ziemniaków
- 4 łyżki masła
- kilka gałązek tymianku
- 4 posiekane ząbki czosnku
- sól
Sposób przygotowania
Śliwki moczymy pół godziny w przegotowanej wodzie. Polędwicę kroimy na 2-3 cm kawałki,
rozbijamy na cienkie plastry, solimy, pieprzymy i obtaczamy w mieszance sosu sojowego i
octu. Na każdym kawałku mięsa układamy po śliwce, zawijamy rulon, spinamy wykałaczką i
lekko oprószamy mąką. Rozgrzewamy na patelni olej i krótko rumienimy roladki. Następnie
przekładamy je do żeliwnej brytfanny zalewamy winem, posypujemy tymiankiem i dusimy
do miękkości.
Polędwiczki podajemy z pieczonymi ziemniakami:
Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy, solimy. Krótko podsmażamy na oliwie wraz
z czosnkiem po czy przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy posiekanym
tymiankiem, obkładamy masłem, przykrywamy i zapiekamy 50-60 minut.
W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando

Polędwiczka wieprzowa
Inne Obiady
Gulasz z kurkami
Sakiewki wieprzowe
Domowe burgery
Zapiekane białe kiełbaski
Polędwiczki wieprzowe
Wszystkie Obiady
Konkurs Viando

Aktualności Viando
15.01.2016
VIANDO NA MIĘDZYNARODOWYCH TARGACH GRUNE WOCHE
Zakłady Mięsne VIANDO w tym roku będą promowały swoje produkty regionalne ze znakiem Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności na Grüne Woche – Międzynar
29.06.2015
LETNIE SMAKI Z VIANDO
Letnie smaki z Viando – nowa gazetka obowiązuje od 30 czerwca do 10 sierpnia. Zapraszamy do zapoznania się z ofertą.
Gazetka będzie insertowana na
29.06.2015
LETNIE SMAKI Z VIANDO
30.09.2016
5-TE URODZINY SKLEPU W JANIKOWIE
Z okazji 5-urodzin sklepu w Janikowie przy ul. Głównej 27 w piątek 30 września zorganizowana została degustacja produktów Viando. Tym razem był to pys
30.09.2016
5-TE URODZINY SKLEPU W JANIKOWIE
Więcej aktualności