Pyszne mielone kotlety
Wskazówki od dietetyka
Już na samą myśl przypomina się pyszna kuchnia babci. Na kotlety mielone najlepiej wykorzystać chudą łopatkę. Będziemy mieć pewność że nasza potrawa dostarczy nam sporej ilości białka oraz witamin z grupy B. Pamiętajcie, ze do smażenie nadają się jedynie oliwa z oliwek i olej rzepakowy, wzbogacane są w przeciwutleniaczem które zapobiegają psuciu podczas ogrzewania.
Lubię to!
Pyszne mielone kotlety
Wskazówki od dietetyka
Już na samą myśl przypomina się pyszna kuchnia babci. Na kotlety mielone najlepiej wykorzystać chudą łopatkę. Będziemy mieć pewność że nasza potrawa dostarczy nam sporej ilości białka oraz witamin z grupy B. Pamiętajcie, ze do smażenie nadają się jedynie oliwa z oliwek i olej rzepakowy, wzbogacane są w przeciwutleniaczem które zapobiegają psuciu podczas ogrzewania.
Lubię to!
Składniki
30 min
2 osób
łatwe
bez glutenu
- 500 g dobrego, mielonego mięsa (warto poprosić o zmielenie ładnego kawałka)
- 1 czerstwa bułka
- 1 jajko
- mleko (do namoczenia bułki)
- gałka muszkatołowa
- 150 ml zimnej wody
- olej do smażenia
- bułka tarta do obtoczenia
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Bułkę moczymy w mleku, następnie odciskamy. W dużej misce dokładnie wyrabiamy mięso,
łącząc je z bułką, jajkiem, podsmażonymi cebulami oraz przyprawami. Podczas wyrabiania
dodajemy po trochu zimną wodę. Formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy
na średnim ogniu. Można też je tylko lekko obsmażyć i potem przełożyć do naczynia
żaroodpornego i wstawić do piekarnika na pół godziny.
Doskonałe z puree ziemniaczanym oraz groszkiem z marchewką.
W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando

Mięso mielone z łopatki
Inne Obiady
Odświętny gulasz
Zapiekane białe kiełbaski
Klopsiki
Naleśniki gryczane
Polędwiczki nadziewane śliwką
Wszystkie Obiady
Konkurs Viando

Aktualności Viando
12.10.2014
Katalog produktów dedykowanych HoReCa
Zobacz nasz katalog produktów dedykowanych dla branży HoReCa. Zapoznaj się z naszą ofertą.
Katalog HoReCa
12.10.2014
Katalog produktów dedykowanych HoReCa
19.11.2014
Nagroda Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi dla Viando
We wtorek 30 września 2014 r. podczas jubileuszu 20-lecia działalności Związku Polskie Mięso oraz w ramach Ogólnopolskich Konkursów Wędliniarskich XX
14.01.2016
VIANDO Z EUROPEJSKIM ZNAKIEM SMAKU
Zakłady Mięsne VIANDO otrzymały certyfikat jednego z Trzech Znaków Smaku. Jest to europejski znak jakości GTS – Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. T
14.01.2016
VIANDO Z EUROPEJSKIM ZNAKIEM SMAKU
Więcej aktualności