Pyszne mielone kotlety

Wskazówki od dietetyka
Już na samą myśl przypomina się pyszna kuchnia babci. Na kotlety mielone najlepiej wykorzystać chudą łopatkę. Będziemy mieć pewność że nasza potrawa dostarczy nam sporej ilości białka oraz witamin z grupy B. Pamiętajcie, ze do smażenie nadają się jedynie oliwa z oliwek i olej rzepakowy, wzbogacane są w przeciwutleniaczem które zapobiegają psuciu podczas ogrzewania.
Wydrukuj przepis
Przypnij do Pinteresta

Pyszne mielone kotlety

Wskazówki od dietetyka
Już na samą myśl przypomina się pyszna kuchnia babci. Na kotlety mielone najlepiej wykorzystać chudą łopatkę. Będziemy mieć pewność że nasza potrawa dostarczy nam sporej ilości białka oraz witamin z grupy B. Pamiętajcie, ze do smażenie nadają się jedynie oliwa z oliwek i olej rzepakowy, wzbogacane są w przeciwutleniaczem które zapobiegają psuciu podczas ogrzewania.
Wydrukuj przepis
Przypnij do Pinteresta

Składniki

30 min
2 osób
łatwe
bez glutenu
  • 500 g dobrego, mielonego mięsa (warto poprosić o zmielenie ładnego kawałka)
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 jajko
  • mleko (do namoczenia bułki)
  • gałka muszkatołowa
  • 150 ml zimnej wody
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do obtoczenia
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

Bułkę moczymy w mleku, następnie odciskamy. W dużej misce dokładnie wyrabiamy mięso, łącząc je z bułką, jajkiem, podsmażonymi cebulami oraz przyprawami. Podczas wyrabiania dodajemy po trochu zimną wodę. Formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na średnim ogniu. Można też je tylko lekko obsmażyć i potem przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika na pół godziny.   Doskonałe z puree ziemniaczanym oraz groszkiem z marchewką.

W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando

Mięso mielone z łopatki