Gulasz z kurkami

Wskazówki od dietetyka
Szynka myszka to kolejny produkt certyfikowany QAFP. Jest to bezpieczny i dobry wybór. Podlana białym wytrawnym winem nabierze charakteru i soczystości. Kurki są niskokaloryczne, rewelacyjne dla osób na diecie. Wypełniają żołądek dając uczucie sytości. Wersja odchudzona jest z dodatkiem jogurtu naturalnego zamiast śmietany. Potrawę można podać z królową kasz – kaszą gryczaną.
Wydrukuj przepis
Przypnij do Pinteresta

Gulasz z kurkami

Wskazówki od dietetyka
Szynka myszka to kolejny produkt certyfikowany QAFP. Jest to bezpieczny i dobry wybór. Podlana białym wytrawnym winem nabierze charakteru i soczystości. Kurki są niskokaloryczne, rewelacyjne dla osób na diecie. Wypełniają żołądek dając uczucie sytości. Wersja odchudzona jest z dodatkiem jogurtu naturalnego zamiast śmietany. Potrawę można podać z królową kasz – kaszą gryczaną.
Wydrukuj przepis
Przypnij do Pinteresta

Składniki

60 min
osób
średnie
bez glutenu
  • 1 kg mięsa (np. z szynki)
  • ocet balsamiczny
  • pół butelki białego wytrawnego wina
  • 0,5 kg kurek
  • 1 szklanka mocnego bulionu
  • 2 cebule
  • pęczek pietruszki
  • 3-4 łyżki masła
  • 100 ml oleju
  • 150 ml śmietanki 18%
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Mięso solimy, skrapiamy octem balsamicznym i odstawiamy na min. 12 godzin do lodówki. Mięso dzielimy na 8 kawałków i obsmażamy na oleju, aż będzie brązowe ze wszystkich stron. Przekładamy mięso do garnka. Patelnię z powrotem umieszczamy na dużym ogniu, wlewamy wino, dodajemy łyżkę musztardy i gotujemy chwilę mieszając, aż powstanie sos. Dodajemy go do mięsa. Na maśle podsmażamy posiekane cebule i kurki (w całości), dodajemy bulion, śmietanę i przelewamy wszystko do garnka z mięsem. Mięso wraz z kurkami dusimy na małym ogniu, aż będzie miękkie (można ją wstawić na 2 godziny do piekarnika rozgrzanego do 160-180°C). Na koniec posypujemy posiekaną natką.

W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando

Mięso z szynki na gulasz