Mięsne pierożki
Wskazówki od dietetyka
A może tak wykorzystać mąkę z amarantusa??? uwielbiam tradycyjne potrawy w lepszym wydaniu. Amarantus jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, wapń i magnez. Żelazo doskonale przyswajalne przez nasz organizm znajdziemy w mięsie. Karkówka, schab,szynka spełniają standardy QAFP. Natka pietruszki doda aromatu i dodatkową porcje witaminy C.
Lubię to!
Mięsne pierożki
Wskazówki od dietetyka
A może tak wykorzystać mąkę z amarantusa??? uwielbiam tradycyjne potrawy w lepszym wydaniu. Amarantus jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, wapń i magnez. Żelazo doskonale przyswajalne przez nasz organizm znajdziemy w mięsie. Karkówka, schab,szynka spełniają standardy QAFP. Natka pietruszki doda aromatu i dodatkową porcje witaminy C.
Lubię to!
Składniki
30 min
osób
średnie
bez glutenu
- 0,5 kg chudego mięsa (polędwica, schab, kawałek szynki lub chudej karkówki)
- łyżka masła
- cebula
- pieprz
- sól
- 2 żółtka
- pół czerstwej bułki
- warzywa rosołowe
- bułka tarta
- 0,5 kg mąki
- 2 jajka
Sposób przygotowania
Gotujemy wywar z warzyw, do wrzącego wkładamy mięso. Po ugotowaniu kroimy je
na drobne kawałki, a następnie siekamy. Na maśle smażymy drobno posiekaną cebulę,
dodajemy do niej mięso, namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę, pieprz, sól oraz żółtka i
dokładnie mieszamy.
Zagniatamy ciasto z mąki i jajka dodając tyle wody aby dawało się cienko rozwałkować.
Kładziemy łyżką kupki farszu, zawijamy ciasto i wykrawać kieliszkiem małe pierożki.
Wrzucamy na gotującą się osoloną wodę, a po ugotowaniu odcedzamy i polewamy masłem
zrumienionym z bułeczką.
Pierożki można też podawać w bulionie – jak kołduny – wówczas bulion należy odszumować,
odcedzić warzywa, doprawić lekko pieprzem i posypać natką pietruszki.
W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando

Karkówka bez kości

Polędwiczka wieprzowa

Schab bez kości

Szynka myszka na pieczeń
Inne Obiady
Zapiekanka
Zapiekane białe kiełbaski
Marynowane żeberka
Gołąbki w liściach winogron
Zupa krem z plasterkami boczku
Wszystkie Obiady
Konkurs Viando

Aktualności Viando
31.08.2015
WIEPRZOWINA UWIELBIA SOSY FOLWARK
Szukasz inspiracji kulinarnych? Rozpocznij kulinarną przygodę z sosami Folwark w wielu wybornych smakach.
Dzięki nim każdy może przygotować danie na
31.08.2015
WIEPRZOWINA UWIELBIA SOSY FOLWARK
14.03.2017
DEGUSTACJA VIANDO W POZNANIU
Działo się podczas ostatniej degustacji! Tym razem w Poznaniu w sklepie Viando przy ul. Swoboda 21. Smakowaliśmy produktów mocno wędzonych i gulaszu n
14.03.2017
DEGUSTACJA VIANDO W POZNANIU
3.07.2014
Zapytanie ofertowe nr 1
Pod linkiem do pobrania odpowiedź na zapytanie ofertowe:
Zapytanie ofertowe
3.07.2014
Zapytanie ofertowe nr 1
Więcej aktualności