Sakiewki wieprzowe

Wskazówki od dietetyka
Karkówka poprzez zawartość tłuszczu i białka zaspokoi największy głód. Jest nieocenionym źródłem żelaza. Pieczarki mają mało kalorii,a dają uczucie sytości na długi czas. Marchew i groszek to jeden najzdrowszych warzywnych. W 100g zawiera jedyni 50 kcal. Kasza gryczana wzbogaci obiad w magnez często nazywany pierwiastkiem życia.

Wydrukuj przepis
Przypnij do Pinteresta

Sakiewki wieprzowe

Wskazówki od dietetyka
Karkówka poprzez zawartość tłuszczu i białka zaspokoi największy głód. Jest nieocenionym źródłem żelaza. Pieczarki mają mało kalorii,a dają uczucie sytości na długi czas. Marchew i groszek to jeden najzdrowszych warzywnych. W 100g zawiera jedyni 50 kcal. Kasza gryczana wzbogaci obiad w magnez często nazywany pierwiastkiem życia.

Wydrukuj przepis
Przypnij do Pinteresta

Składniki

45 min
3 osób
średnie
z glutenem
  • 4 duże plastry wieprzowiny (np. karkówka)
  • 100 g pieczarek
  • 50 g boczku
  • 2 cebule
  • majeranek
  • czosnek
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 400g mrożonej marchewki z groszekiem

Sposób przygotowania

Z pieczarek, cebuli, czosnku smażymy farsz, doprawiamy majerankiem. Mięso rozbijamy, wypełniamy farszem i formujemy „sakiewki”. Całość lekko podsmażamy, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy pod przykryciem przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Kaszę gotujemy na sypko, gotujemy również groszek z marchewką, mieszamy wszystko razem i podsmażamy na maśle doprawiając czarnuszką. Gotowe sakiewki podajemy z kaszą z warzywami.

W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando

Boczek wędzony prasowany
Karkówka bez kości