Mięsne pierożki

Wskazówki od dietetyka
A może tak wykorzystać mąkę z amarantusa??? uwielbiam tradycyjne potrawy w lepszym wydaniu. Amarantus jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, wapń i magnez. Żelazo doskonale przyswajalne przez nasz organizm znajdziemy w mięsie. Karkówka, schab,szynka spełniają standardy QAFP. Natka pietruszki doda aromatu i dodatkową porcje witaminy C.

Wydrukuj przepis
Przypnij do Pinteresta

Mięsne pierożki

Wskazówki od dietetyka
A może tak wykorzystać mąkę z amarantusa??? uwielbiam tradycyjne potrawy w lepszym wydaniu. Amarantus jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, wapń i magnez. Żelazo doskonale przyswajalne przez nasz organizm znajdziemy w mięsie. Karkówka, schab,szynka spełniają standardy QAFP. Natka pietruszki doda aromatu i dodatkową porcje witaminy C.

Wydrukuj przepis
Przypnij do Pinteresta

Składniki

30 min
osób
średnie
bez glutenu
  • 0,5 kg chudego mięsa (polędwica, schab, kawałek szynki lub chudej karkówki)
  • łyżka masła
  • cebula
  • pieprz
  • sól
  • 2 żółtka
  • pół czerstwej bułki
  • warzywa rosołowe
  • bułka tarta
  • 0,5 kg mąki
  • 2 jajka

Sposób przygotowania

Gotujemy wywar z warzyw, do wrzącego wkładamy mięso. Po ugotowaniu kroimy je na drobne kawałki, a następnie siekamy. Na maśle smażymy drobno posiekaną cebulę, dodajemy do niej mięso, namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę, pieprz, sól oraz żółtka i dokładnie mieszamy.   Zagniatamy ciasto z mąki i jajka dodając tyle wody aby dawało się cienko rozwałkować. Kładziemy łyżką kupki farszu, zawijamy ciasto i wykrawać kieliszkiem małe pierożki. Wrzucamy na gotującą się osoloną wodę, a po ugotowaniu odcedzamy i polewamy masłem zrumienionym z bułeczką.   Pierożki można też podawać w bulionie – jak kołduny – wówczas bulion należy odszumować, odcedzić warzywa, doprawić lekko pieprzem i posypać natką pietruszki.

W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando

Karkówka bez kości
Polędwiczka wieprzowa
Schab bez kości
Szynka myszka na pieczeń