Domowe burgery

Wskazówki od dietetyka
Burger to doskonałe rozwiązanie dla wszystkich zapracowanych. Zachęcam do wyboru łopatki bez kości oznaczonej symbolem QAFP. Mięso certyfikowane, jest mięsem wysokiej jakości, które jest znakomitym źródłem białka. Buła grahamka zawiera węglowodany złożone, które będą uwalniały energię do końca dnia. Pomidor jest źródłem potasu, który wpływa między innymi na regulację ciśnienia krwi.

Wydrukuj przepis
Przypnij do Pinteresta

Domowe burgery

Wskazówki od dietetyka
Burger to doskonałe rozwiązanie dla wszystkich zapracowanych. Zachęcam do wyboru łopatki bez kości oznaczonej symbolem QAFP. Mięso certyfikowane, jest mięsem wysokiej jakości, które jest znakomitym źródłem białka. Buła grahamka zawiera węglowodany złożone, które będą uwalniały energię do końca dnia. Pomidor jest źródłem potasu, który wpływa między innymi na regulację ciśnienia krwi.

Wydrukuj przepis
Przypnij do Pinteresta

Składniki

15 min
3 osób
łatwe
bez glutenu
  • 500 g mięsa mielonego
  • 3 cebule
  • 2 jajka
  • świeży tymianek
  • olej
  • 4 duże bułki
  • masło
  • majonez
  • keczup
  • pomidor
  • sałata
  • 1 czerwona cebula
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy na patelni łyżkę oleju, podsmażamy drobno posiekaną cebulkę. Mięso mieszamy z jajkami, solą, pieprzem, tymiankiem, dodajemy podsmażoną cebulkę, dokładnie mieszamy i formujemy cztery płaskie kotlety. Na teflonowej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, smażymy kotlety po kilka minut z każdej strony.   Bułki rozcinamy na pół, smarujemy masłem, na dolną część kładziemy sałatę, łyżeczkę majonezu, na to ciepłego kotleta, znów łyżeczkę majonezu, plaster pomidora i nieco cebuli pociętej w piórka. Doprawiamy kechupem i przykrywamy drugą częścią bułki.

W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando

Mięso mielone wieprzowe