Zupa gulaszowa

Wskazówki od dietetyka
Po takiej zupie, chyba nikt nie odważy się sięgnąć po drugie danie. Treściwa zupa gulaszowa zaspokoi nawet największy głód. Pełnowartościowe białko znajdziemy w mięsie, w wywarze zaś całe witaminowe abecadło, uwolnione ze świeżych warzyw. Witaminę C doda posiekana pietruszka posypana na wierzch. Hm...danie idealne po ciężkiej pracy.
Wydrukuj przepis
Przypnij do Pinteresta

Zupa gulaszowa

Wskazówki od dietetyka
Po takiej zupie, chyba nikt nie odważy się sięgnąć po drugie danie. Treściwa zupa gulaszowa zaspokoi nawet największy głód. Pełnowartościowe białko znajdziemy w mięsie, w wywarze zaś całe witaminowe abecadło, uwolnione ze świeżych warzyw. Witaminę C doda posiekana pietruszka posypana na wierzch. Hm...danie idealne po ciężkiej pracy.
Wydrukuj przepis
Przypnij do Pinteresta

Składniki

45 min
4 osób
średnie
z glutenem
  • 300 g wieprzowiny (np. karkówka)
  • 100 g kiełbasy (może być np. krucha)
  • 120 g boczku wędzonego
  • 1 l bulionu (może być z kostki)
  • 2 cebule
  • 100 g przecieru pomidorowego
  • 100 g czarnych oliwek
  • 2 duże ogórki kiszone
  • 200 ml soku z ogórków kiszonych
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania

Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na rumiany kolor. Boczek kroimy w paseczki, kiełbasę w talarki i również przysmażamy. Zagotowujemy bulion drobiowy, dodajemy podsmażone mięso i gotujemy około godziny. Cebule podsmażamy dodając pod koniec przecier pomidorowy i smażymy, mieszając, aż zmięknie. Wtedy wkładamy ją do bulionu razem z obsmażonym boczkiem i kiełbasą. Dodajemy oliwki oraz pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Gotujemy kolejne 15 minut, po czym dodajemy resztę przecieru pomidorowego i sok z ogórków. Przed podaniem skrapiamy zupę sokiem z cytryny, mieszając dodajemy śmietanę i posiekaną natkę pietruszki.

W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando

Boczek wędzony prasowany
Kiełbasa krucha