Zupa gulaszowa
Wskazówki od dietetyka
Po takiej zupie, chyba nikt nie odważy się sięgnąć po drugie danie. Treściwa zupa gulaszowa zaspokoi nawet największy głód. Pełnowartościowe białko znajdziemy w mięsie, w wywarze zaś całe witaminowe abecadło, uwolnione ze świeżych warzyw. Witaminę C doda posiekana pietruszka posypana na wierzch. Hm...danie idealne po ciężkiej pracy.
Lubię to!
Zupa gulaszowa
Wskazówki od dietetyka
Po takiej zupie, chyba nikt nie odważy się sięgnąć po drugie danie. Treściwa zupa gulaszowa zaspokoi nawet największy głód. Pełnowartościowe białko znajdziemy w mięsie, w wywarze zaś całe witaminowe abecadło, uwolnione ze świeżych warzyw. Witaminę C doda posiekana pietruszka posypana na wierzch. Hm...danie idealne po ciężkiej pracy.
Lubię to!
Składniki
45 min
4 osób
średnie
z glutenem
- 300 g wieprzowiny (np. karkówka)
- 100 g kiełbasy (może być np. krucha)
- 120 g boczku wędzonego
- 1 l bulionu (może być z kostki)
- 2 cebule
- 100 g przecieru pomidorowego
- 100 g czarnych oliwek
- 2 duże ogórki kiszone
- 200 ml soku z ogórków kiszonych
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 pęczek natki pietruszki
- sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania
Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na rumiany kolor. Boczek kroimy w paseczki, kiełbasę
w talarki i również przysmażamy. Zagotowujemy bulion drobiowy, dodajemy podsmażone
mięso i gotujemy około godziny. Cebule podsmażamy dodając pod koniec przecier pomidorowy
i smażymy, mieszając, aż zmięknie. Wtedy wkładamy ją do bulionu razem z obsmażonym
boczkiem i kiełbasą. Dodajemy oliwki oraz pokrojone w kostkę ogórki kiszone.
Gotujemy kolejne 15 minut, po czym dodajemy resztę przecieru pomidorowego i sok z ogórków. Przed podaniem
skrapiamy zupę sokiem z cytryny, mieszając dodajemy śmietanę i posiekaną natkę pietruszki.
W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando
Boczek wędzony prasowany
Kiełbasa krucha
Inne Obiady
Pyszne mielone kotlety
Mięsne pierożki
Klopsiki
Sztuka mięsa czyli wyjątkowo zdrowa potrawa z kuchni staropolskiej
Gulasz z kurkami
Wszystkie Obiady
Konkurs Viando
Aktualności Viando
21.11.2016
ŚWIĄTECZNE SMAKI VIANDO
Boże Narodzenie to czas, kiedy w kuchni mieszają się zapachy i aromaty. Wśród dań świątecznych i noworocznych muszą znaleźć się pierogi, barszcz z usz
21.11.2016
ŚWIĄTECZNE SMAKI VIANDO
23.05.2018
ZDROWE MIĘSO
Warto włączyć mięso wieprzowe do swojej diety! 😋
Jest ono bogate w żelazo, pełnowartościowe białko oraz w szczególności witaminę B1, B2 ora
23.05.2018
ZDROWE MIĘSO
1.09.2016
ZJEDZ COŚ WYJĄTKOWEGO!
Tym razem polecamy wyjątkowe połączenie. Pyszna Szynka pieczona po staropolsku i przyprawiana goździkami Viando i Konfitura z czerwonej cebuli bez szt
1.09.2016
ZJEDZ COŚ WYJĄTKOWEGO!
Więcej aktualności