Marynowane żeberka

Wskazówki od dietetyka
Czosnek i miód mają całą gamę właściwości leczniczych i prozdrowotnych. Samej potrawie dodadzą smaku i aromatu. Żeberka wysokiej jakości zawierają dużo białka a mało przyrostu tłuszczowego. Są źródłem witamin z grupy B. Do aromatu należy użyć oleju odpornego na działanie wysokich temperatur. Proponuje oliwę północy - „nasz” olej rzepakowy.
Wydrukuj przepis
Przypnij do Pinteresta

Marynowane żeberka

Wskazówki od dietetyka
Czosnek i miód mają całą gamę właściwości leczniczych i prozdrowotnych. Samej potrawie dodadzą smaku i aromatu. Żeberka wysokiej jakości zawierają dużo białka a mało przyrostu tłuszczowego. Są źródłem witamin z grupy B. Do aromatu należy użyć oleju odpornego na działanie wysokich temperatur. Proponuje oliwę północy - „nasz” olej rzepakowy.
Wydrukuj przepis
Przypnij do Pinteresta

Składniki

30 min
4 osób
średnie
bez glutenu
  • 1kg żeberek wieprzowych
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka miodu (najlepiej gryczanego)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • gałka muszkatołowa
  • mielone goździki
  • 2 łyżki oleju rydzowego lub lnianego (można zastąpić zwykłym)
  • sól

Sposób przygotowania

Składniki marynaty dokładnie mieszamy. Żeberka myjemy, kroimy na kwadratowe kawałki. Przekładamy do dużej miski i dokładnie mieszamy z marynatą. Odstawiamy na 12 godzin (najlepiej na noc) do lodówki. Żeberka doprawiamy solą i pieprzem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy około godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. W trakcie pieczenia mięso odwracamy i smarujemy marynatą. Przez ostatnie 20 minut mięso dusimy pod przykryciem. Podajemy z sałatą, surówkami i młodymi ziemniaczkami.

W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando

Żeberka schabowe