Marynowane żeberka
Wskazówki od dietetyka
Czosnek i miód mają całą gamę właściwości leczniczych i prozdrowotnych. Samej potrawie dodadzą smaku i aromatu. Żeberka wysokiej jakości zawierają dużo białka a mało przyrostu tłuszczowego. Są źródłem witamin z grupy B. Do aromatu należy użyć oleju odpornego na działanie wysokich temperatur. Proponuje oliwę północy - „nasz” olej rzepakowy.
Lubię to!
Marynowane żeberka
Wskazówki od dietetyka
Czosnek i miód mają całą gamę właściwości leczniczych i prozdrowotnych. Samej potrawie dodadzą smaku i aromatu. Żeberka wysokiej jakości zawierają dużo białka a mało przyrostu tłuszczowego. Są źródłem witamin z grupy B. Do aromatu należy użyć oleju odpornego na działanie wysokich temperatur. Proponuje oliwę północy - „nasz” olej rzepakowy.
Lubię to!
Składniki
30 min
4 osób
średnie
bez glutenu
- 1kg żeberek wieprzowych
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka miodu (najlepiej gryczanego)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- gałka muszkatołowa
- mielone goździki
- 2 łyżki oleju rydzowego lub lnianego (można zastąpić zwykłym)
- sól
Sposób przygotowania
Składniki marynaty dokładnie mieszamy. Żeberka myjemy, kroimy na kwadratowe kawałki.
Przekładamy do dużej miski i dokładnie mieszamy z marynatą. Odstawiamy na 12 godzin
(najlepiej na noc) do lodówki.
Żeberka doprawiamy solą i pieprzem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy około
godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. W trakcie pieczenia mięso odwracamy i
smarujemy marynatą. Przez ostatnie 20 minut mięso dusimy pod przykryciem.
Podajemy z sałatą, surówkami i młodymi ziemniaczkami.
W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando

Żeberka schabowe
Inne Obiady
Kotlety z kapustą
Sakiewki wieprzowe
Polędwica w śmietanie
Domowe burgery
Pyszne mielone kotlety
Wszystkie Obiady
Konkurs Viando

Aktualności Viando
16.03.2015
Udział w targach
To ostatnia migawka targowa. Tym razem z targów Gastro - Hotel w Kołobrzegu.
W najbliższą środę 18 marca od godziny 11.00 zapraszamy do naszego stoi
16.03.2015
Udział w targach
21.11.2016
ŚWIĄTECZNE SMAKI VIANDO
Boże Narodzenie to czas, kiedy w kuchni mieszają się zapachy i aromaty. Wśród dań świątecznych i noworocznych muszą znaleźć się pierogi, barszcz z usz
21.11.2016
ŚWIĄTECZNE SMAKI VIANDO
14.03.2017
DEGUSTACJA VIANDO W POZNANIU
Działo się podczas ostatniej degustacji! Tym razem w Poznaniu w sklepie Viando przy ul. Swoboda 21. Smakowaliśmy produktów mocno wędzonych i gulaszu n
14.03.2017
DEGUSTACJA VIANDO W POZNANIU
Więcej aktualności