Naleśniki gryczane
Wskazówki od dietetyka
Mąka gryczana – królowa mąk. Jest przepełniona witaminami oraz mikro i makro składnikami takimi jak: magnez, potas oraz fosfor. Mięso mielone wzbogaci potrawę w żelazo oraz cynk. Dzięki czerwonej fasoli poczujemy Meksykańskie klimaty. Jest bogata w potas, wapń oraz selen.
buen provecho !!!
buen provecho !!!
Lubię to!
Naleśniki gryczane
Wskazówki od dietetyka
Mąka gryczana – królowa mąk. Jest przepełniona witaminami oraz mikro i makro składnikami takimi jak: magnez, potas oraz fosfor. Mięso mielone wzbogaci potrawę w żelazo oraz cynk. Dzięki czerwonej fasoli poczujemy Meksykańskie klimaty. Jest bogata w potas, wapń oraz selen.
buen provecho !!!
buen provecho !!!
Lubię to!
Składniki
60 min
3 osób
średnie
bez glutenu
- 500 g mięsa mielonego
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka chilli w proszku
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 puszka czerwonej fasoli w zalewie
- 100 ml bulionu
- 250 g mąki gryczanej
- 100 g mąki pszennej
- 1 jajko
- sól
- 750 ml wody (w wersji tylko dla dorosłych część wody – ok. 250 ml można zastąpić piwem)
- 100 ml oleju
Sposób przygotowania
Ciasto na naleśniki robimy dokładnie miksując dwa rodzaje mąki, jajko, wodę (ewentualnie piwo), olej oraz sól. Tak przygotowane ciasto odstawiamy minimum na pół godziny.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem. Dodajemy chilli
oraz tymianek i jeszcze chwilę smażymy. Dodajemy porcjami mielone mięso i smażymy nadal
mieszając. Doprawiamy sosem sojowym i octem balsamicznym, dodajemy pomidory z puszki,
doprawiamy czarnym pieprzem i solą. Dusimy pół godziny wolnym ogniu. Na koniec dodajemy
odsączoną i przepłukaną fasolę oraz podsmażoną wcześniej czerwoną paprykę oraz bulion i
gotujemy pod przykryciem przez 10-15 minut.
Smażymy duże naleśniki, na każdy nakładamy porcję mięsa, składamy w kopertę i posypujemy
kiełkami.
W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando

Mięso mielone wieprzowe
Inne Obiady
Gołąbki w liściach winogron
Polędwiczki wieprzowe
Polędwica w śmietanie
Zapiekane białe kiełbaski
Sztuka mięsa czyli wyjątkowo zdrowa potrawa z kuchni staropolskiej
Wszystkie Obiady
Konkurs Viando

Aktualności Viando
29.06.2015
LETNIE SMAKI Z VIANDO
Letnie smaki z Viando – nowa gazetka obowiązuje od 30 czerwca do 10 sierpnia. Zapraszamy do zapoznania się z ofertą.
Gazetka będzie insertowana na
29.06.2015
LETNIE SMAKI Z VIANDO
19.07.2017
PYSZNE PORANKI Z VIANDO
Obfite śniadanie dodaje energii i siły na cały dzień! 🍴Nadchodzący weekend to doskonała okazja, aby celebrować poranek wraz z całą Rodziną
19.07.2017
PYSZNE PORANKI Z VIANDO
24.06.2016
PRZEKĄSKI Z PRODUKTAMI VIANDO!
Nasza propozycja przekąsek na mecz i nie tylko!
24.06.2016
PRZEKĄSKI Z PRODUKTAMI VIANDO!
Więcej aktualności