Naleśniki gryczane
Wskazówki od dietetyka
Mąka gryczana – królowa mąk. Jest przepełniona witaminami oraz mikro i makro składnikami takimi jak: magnez, potas oraz fosfor. Mięso mielone wzbogaci potrawę w żelazo oraz cynk. Dzięki czerwonej fasoli poczujemy Meksykańskie klimaty. Jest bogata w potas, wapń oraz selen.
buen provecho !!!
buen provecho !!!
Lubię to!
Naleśniki gryczane
Wskazówki od dietetyka
Mąka gryczana – królowa mąk. Jest przepełniona witaminami oraz mikro i makro składnikami takimi jak: magnez, potas oraz fosfor. Mięso mielone wzbogaci potrawę w żelazo oraz cynk. Dzięki czerwonej fasoli poczujemy Meksykańskie klimaty. Jest bogata w potas, wapń oraz selen.
buen provecho !!!
buen provecho !!!
Lubię to!
Składniki
60 min
3 osób
średnie
bez glutenu
- 500 g mięsa mielonego
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka chilli w proszku
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 puszka czerwonej fasoli w zalewie
- 100 ml bulionu
- 250 g mąki gryczanej
- 100 g mąki pszennej
- 1 jajko
- sól
- 750 ml wody (w wersji tylko dla dorosłych część wody – ok. 250 ml można zastąpić piwem)
- 100 ml oleju
Sposób przygotowania
Ciasto na naleśniki robimy dokładnie miksując dwa rodzaje mąki, jajko, wodę (ewentualnie piwo), olej oraz sól. Tak przygotowane ciasto odstawiamy minimum na pół godziny.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem. Dodajemy chilli
oraz tymianek i jeszcze chwilę smażymy. Dodajemy porcjami mielone mięso i smażymy nadal
mieszając. Doprawiamy sosem sojowym i octem balsamicznym, dodajemy pomidory z puszki,
doprawiamy czarnym pieprzem i solą. Dusimy pół godziny wolnym ogniu. Na koniec dodajemy
odsączoną i przepłukaną fasolę oraz podsmażoną wcześniej czerwoną paprykę oraz bulion i
gotujemy pod przykryciem przez 10-15 minut.
Smażymy duże naleśniki, na każdy nakładamy porcję mięsa, składamy w kopertę i posypujemy
kiełkami.
W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando

Mięso mielone wieprzowe
Inne Obiady
Pyszne mielone kotlety
Sztuka mięsa czyli wyjątkowo zdrowa potrawa z kuchni staropolskiej
Zapiekanka
Zapiekane białe kiełbaski
Domowe burgery
Wszystkie Obiady
Konkurs Viando

Aktualności Viando
16.09.2015
JESIENNE PRZYSMAKI VIANDO
Mięsa i wędliny Viando polecają się także na jesienne spotkania z przyjaciółmi, przy palącym się kominku i towarzystwie najlepszych przysmaków!
Prze
16.09.2015
JESIENNE PRZYSMAKI VIANDO
30.06.2015
Opis inwestycji
21.07.2017
POTRAWY NA WAKACJE I NIE TYLKO
Wakacje to piękny czas! Apetyt także dopisuje i tego Wam życzymy. Przepisy na swoje ulubione potrawy znajdziecie na naszej stronie http://viando.pl/pr
21.07.2017
POTRAWY NA WAKACJE I NIE TYLKO
Więcej aktualności